Hur fungerar det att hyra ut din husvagn

Betyg:9.1 av 41538 upplevelser

1. Skapa din uthyrningsannons gratis

Visste du att en husvagn står oanvänd i genomsnitt 48 veckor på ett år? Det tycker vi är synd - och Camptoo är här för att hjälpa till att ändra på just det. Samtidigt som du tjänar pengar istället för att vagnen bara står så är du med och sprider campingglädjen till andra. 

Om du vill prova på så registrerar du en användarprofil hos Camptoo och skapar din egna annons - helt kostnadsfritt och oförpliktande. Vårt system guidar dig genom de olika stegen för att skapa din annons. Behöver du hjälp med något sitter vi redo på telefon och mail. Du bestämmer själv ditt pris, när du önskar hyra ut, specifika husregler och mycket mer - kort och gott - du bestämmer. 

Lysande! Det första steget är avklarat. Du kommer snart att få dina första bokningsförfrågningar.

2. Uthyrningsförsäkring

När du hyr ut din husvagn via Camptoo har du två möjligheter när det kommer till uthyrningsförsäkring

Om din husvagn uppfyller vår försäkringspartner Moderna Försäkringars villkor, bland annat att vagnen inte är äldre än 20 år och att den är privatägd, så kan du via ett klick på din annonsinställning aktivera Modernas skräddarsydda uthyrningsförsäkring. Försäkringen ger både dig och din hyresgäst trygghet under hela hyresperioden. Skulle oturen vara framme är din husvagn skyddad hos Skandinaviens största skadeförsäkringsbolag (moderbolaget Tryg). Försäkringspremien räknas ut per hyresdygn och betalas av din hyresgäst som en del av bokningen. 

Om din husvagn är äldre eller på annat vis inte uppfyller Modernas villkor, eller om du själv har en försäkring som omfattar uthyrning, så kan du välja att hyra ut med den istället. Systemet uppkräver då inte någon försäkringspremie hos din hyresgäst.

3. Ta emot de första bokningsförfrågningarna

Så snart din annons är publicerad kan intresserade hyresgäster se din husvagn på vår hemsida. Vi står för all marknadsföring av din annons.

När en hyresgäst visar intresse för din husvagn så meddelar vi dig via email och SMS. En bokningsförfrågan är oförpliktigande både för dig och hyresgästen. Du har alltid möjlighet att gå i dialog med din hyresgäst innan du väljer att godkänna en förfrågan. Eftersom det är din vagn bestämmer du själv vem du vill hyra ut till och vilka förfrågningar du önskar godkänna.

husvagn i skogen

4. Godkänn bokningsförfrågan

Tillsammans med bokningsförfrågan skickar en hyresgäst ett personligt meddelande till dig där det framgår vem han eller hon är, vart de planerar att resa och vem som ska med på resan. Du kan ta ett titt på deras Camptoo användarprofil för att se om de har några omdömen från tidigare bokningar hos oss.

Vi kontrollerar alltid hyresgästens identitet via BankID och via körtkortsinformation som en del av bokningsprocessen. 

Om du känner dig bekväm med hyresgästen så godkänner du förfrågan inom 24 timmar. Är du tveksam kring något sitter vi redo att hjälpa till. 

5. Betalning och deposition

Camptoo hanterar hela betalningsprocessen åt dig. Så snart du har godkänt en bokningsförfrågan skickar systemet information till hyresgästen angående hur och när bokningen ska betalas. För bokningar gjorda långt innan avresa ska hyresgästen betala en handpenning på 25% inom 96 timmar (4 dygn) för att slutföra och bekräfta sin bokning. 

Så snart betalning är på plats blir kontaktupplysningar tillgängliga för båda parter, så att ni kan avtala detaljer kring överlämning närmare.

Senast dagen innan avresa ska hyresgästen betala en deposition. Depositionsbeloppet styrs av självrisken på den försäkring som gäller för husvagnen. Om du valt att hyra ut med Moderna Försäkringars uthyrningsförsäkring är självrisken och därmed även depositionsbeloppet 10 000kr. Hyresgästen har möjlighet att välja till en självriskreducering som sänker självrisken till 1500kr per skadetillfälle - en av de lägsta nivåerna på uthyrningsmarknaden! Med reducerad självrisk är depositionsbeloppet 3500kr. 

Depositionen kan betalas som ett reserverat belopp på kreditkortet, vilket betyder att hyresgästen inte behöver undvara några pengar innan sin resa.

Din intjäning betalas automatiskt ut till det bankkonto du angett så snart hyresperioden är påbörjad.

Retro husvagn på campingen
Redo att ta emot bokningar?

Lägg in din annons och börja tjäna pengar

6. Överlämning av husvagnen

När bokningen är slutbetald (inkl deposition) kan hyresgästen påbörja resan! Du kan på bokningsöversikten enkelt se och bekräfta att bokningen är betald korrekt.

Du avtalar tillsammans med hyresgästen tid och plats för när husvagnen ska hämtas. I förbindelse med utlämning av nycklarna gör du tillsammans med hyresgästen en besiktning och går igenom och förklarar hur allt i vagnen fungerar. I Camptoos digitala överlämningformulär noterar du och hyresgästen fordonets skick med text och bilder, och noterar eventuella överenskomster. 

Så snart båda parter skrivet under överlämningsformuläret kan du överlämna nycklarna och hyresgästen kan påbörja sin resa.

7. Återlämning av husvagnen

När hyresperioden är slut och husvagnen återlämnas gör du en slutbesiktning tillsammans med hyresgästen. Detta dokumenteras precis som vid avresa snabbt och enkelt i Camptoos digitala överlämningsformulär som båda parter skriver under. 

Du har möjlighet att lägga till eventulla extra kostnader för exempelvis bristfällig rengöring, ej tömd toa-kasett, gasol eller om något mindre gått sönder. Det är givetvis viktigt att du och din hyresgäst på förhand avtalat vad som är inkluderat, och vad som kostar extra.

Om oturen varit framme och det skett en skada anmäls detta antingen till Moderna Försäkringar eller till ditt egna försäkringsbolag om du valt att hyra ut med egen försäkring.

Extra kostnader och självrisk dras från hyresgästens deposition och resterande del återbetalas till hyresgästen. Skulle extra kostnader och självrisk överskrida depositionsbeloppet fakturerar Camptoo hyresgästen mellanskillnaden.

Husvagn på camping nära vattnet

Har du frågor eller behöver hjälp?

Vi finns alltid här för dig!

Bild på customer happiness anställda som jobbar hos Camptoo