Vintercamping – våra bästa tips till en magisk semester

Allt om vintercamping – våra bästa tips 

husvagn på camping på vintern med snö

Att åka på campingsemester är inte bara något som hör sommaren till. Att vintercampa är en magisk upplevelse som gör det möjligt att ta del av vackra vinterlandskap på nära håll. Är du en av dem som tycker det känns kallt och bökigt att campa under vintern? Då har du aldrig gjort det på rätt sätt. Med lämplig utrustning och noga förberedelser är vintercamping precis lika härligt som en husbil-eller husvagnssemester sommartid. 

Runt om i vårt avlånga land finns flertalet helårsöppna campingplatser att besöka. Välj om du vill vintercampa i Dalarna för fartfyllda vinteraktiviteter i skidbacken eller slå dig till ro på någon lugnt plats på den skånska slätten där naturen får göra sitt. Oavsett vilken typ av camping du väljer kommer våra tips vara nyckeln till en lyckad semester. Läs vidare för att lära dig mer. 

Läs vår guide till Sveriges vinteröppna campingar här

Därför ska du vintercampa

Spontanitet

Är det inte allmänt känt att spontana resor blir de allra bästa? Istället för att sitta hemma och vänta på sommaren kan du åka iväg på en spontan minisemester som bjuder på härliga naturupplevelser. Du kan såklart även ta husbilen för att bege dig till en större stad för shopping, teatrar och konserter. 

Riktiga vinterlandskap 

Kommer det ingen snö där du bor får du ta dig till den vita vintern på egen hand. Se till att dina barn får uppleva snölyktor, snögubbar, pulkaåkning och allt annat som hör vintern till. 

Vintercamping bjuder på oändliga möjligheter till aktivering – äntligen finns det tid för hela familjen att leka tillsammans i snön. Ta med husbilen eller husvagnen på vintercamping högt upp i landet och njut av allt som det nordliga landskapet har att erbjuda. 

huskysläde i svensk lappland på vintern

Låga priser

En säsongsplats på en camping kostar mindre än ett par veckor i en fjällstuga. På en säsongsplats har du tillgång till din husvagn eller husbil hela vintern. Var på plats redan när de första pisterna öppnar för säsongen och tillbringa lov, jul och nyår i backen. 

Visste du att många framgångsrika skidåkare spenderat större delen av sin barndom i husvagnen på olika skidorters campingplatser? 

Det ska du tänka på inför vintercampingen – våra bästa tips

Har du aldrig vintercampat tidigare eller upplever du att förra vinterns campingsemester inte blev en succé? Då kommer här några av våra bästa tips på vad du ska tänka på och hur du förbereder dig inför vintercampingen.

1. Kom iväg i god tid

Det tar som du säkert kan förstå lite längre tid för ett fordon att bli varmt när det är minusgrader ute. Om du inte kan mobilstyra värmen kan det vara bra att ställa upp husbil och förtält i god tid för att värma upp alla utrymmen. Öppna gärna garderober och skåp under tiden som ditt fordon värms upp så att värmen sprider sig ordentligt. Täck över husbilens front med ett vintertäcke för att det inte ska uppstå köldbryggor. 

2. Ställ upp på rätt sätt 

När du parkerar och ställer upp ska du alltid lossa handbromsarna för att slippa fastfrusna bromsar. Du håller husvagnen på plats med hjälp av stödbensplattor under stödbenen. Dessa ser till så att stödbenen inte sjunker ner i snön.   

3. Införskaffa ett vinterförtält 

Vinterförtält är kraftigare än vanliga förtält för att bättre klara av tung snö som samlas på taket. Tältets tak har dessutom en lutning som gör att snön lätt glider av. Det kan dock samlas snö på taket ändå så var noga med att sopa bort innan täcket hinner bli för tungt. 

Har tältet ett termotak slipper du kondens och isbildning. Använd alltid extra starka tältpinnar som klarar av att stå stadigt i den frusna marken.

4. Ta bort snö från fordonets tak 

Du behöver inte stå beredd vid husbilen eller husvagnen så fort snön börjar falla. Faktum är att några centimeter snö på taket har en viss isolerande effekt. Däremot är det viktigt att hålla uppsikt, så att inte snötäcket blir för tjockt – framförallt om snön är blöt. Ta med en stege eller pall och en lång kvast att sopa med. 

vintercamping med husvagn i sverige

5. Packa med isskrapa med långt skaft 

Det kan vara svårt att nå till alla ytor av vindrutan på en husbil med en vanligt isskrapa  – och det tar framförallt mycket längre tid. Underlätta för dig själv genom att packa med en ordentlig isskrapa med ett långt skaft. Ett tips är att köpa en isskrapa med teleskopsskaft som inte tar så stor plats.  

6. Värm upp spillvattentanken 

Genom att värma upp spillvattentanken ser du till så att spillvattnet som spolas ut inte fryser. Det finns även färdigblandade frostskyddsvätskor som gör att vattnet i behållare och ledningar inte fryser. Frostskyddsvätskor kan du köpa på de flesta bensinmackar. 

7. Håll koll på ventilationen

Om du inte täcker över ventilationen och håller lufttillförseln till pannan fri från snö riskerar pannan att kvävas. Då tar det inte lång tid innan det blir väldigt kallt i ditt fordon. Med en bra circulation skapas en behaglig temperatur och risken för kondensbildning minskar. Pannans skorsten ska vara fri från snö och is så att värmaren inte stannar. 

8. Glöm inte en extra gasolflaska 

Det är alltid bra att ta med en extra gasolflaska ifall den andra skulle ta slut. Använd en “DuoControl” för att koppla över gastillförseln mellan två gasflaskor med en kran. 

9. Ta med elkabel och adapter 

Att ta med en adapter som passar i uttagen är mycket viktigt. Kablarna ska vara hela och godkända för användning i husbil och husvagn. Rulla ut dem och häng upp om det fryser till. 

Du som använder dig av elektrisk uppvärmning med värmefläktar riskerar att blåsa säkringen. Detta till följd av att värmefläktar ofta har en väldigt hög effekt. Kom ihåg att ta reda på hur många ampere campingplatsen har. 

Ta del av fler tips för dig som vill bo i husbil eller husvagn under vintern här

Bästa husbilen och husvagnen för vintercamping? 

Moderna husbilar och husvagnar har ofta betydligt högre standard än äldre modeller. Vilken utrustning som kommer med en husbil eller husvagn varierar. Det bör du ha i åtanke innan du vintercampar för första gången. Däremot fungerar de flesta husvagnar och husbilar att vintercampa med – även utan formella vintermeriter.  

Fritidsfordon som faktiskt är konstruerade för användning året runt har bra isolering, dubbelgas i fönster, vattenburen värme och isolerade vattentankar.

Hos Camptoo finns ett brett utbud av husbilar och husvagnar att hyra. Hitta en husvagn som är perfekt för campingsemestern i vinter genom att använda filtren. Kolla in husbilar och husvagnar för uthyrning redan idag. Du vet väl att du även kan kontakta ägaren för att exempelvis ta reda på hur väl utrustad husvagnen eller husbilen är för vintercamping. 

Packlista för vintercamping 

Även om du är en erfaren campare kan det vara  extra utmanande att packa inför vintercamping. Då kan det vara bra men en packlista. Om du packar med dig allt på denna lista kommer du vara fullt utrustad inför vinterns campingresa. 

 • Stor snöskyffel
 • Isskrapa med långt skaft
 • Rejäl sopborste
 • Extra spolarvätska
 • Startkablar eller starthjälpsbatteri
 • Ficklamapa med extra batterier
 • Kortlek och sällskapsspel
 • Termos
 • Pulka eller kälke (för snölek och transport)
 • Stödbensplattor
 • Extra gasolflaska
 • Solglasögon och solskydd
 • Vintertäcke för vindrutan
 • Snökedjor
 • Vintertältpinnar 
 • Grill

Hyr din husbil eller husvagn hos Camptoo inför vintercampingen

Vi på Camptoo vill att alla campingälskare över hela Sverige och i Europa ska få ta del av och dela glädjen med camping – sommar som vinter. Genom att låta hyresgäster komma i kontakt med uthyrare får fler människor möjligheten att uppleva camping. Vi gör uthyrningsprocessen enkel, inspirerande och säker för alla inblandade. Varmt välkommen att kontakta oss om du har fler funderingar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>