Upplev Tour de France i Danmark med husbil

Det är inte ofta man får möjlighet att uppleva den yttersta världseliten i cykelsport göra upp på våra breddgrader - men nu är chansen här! Är du cykelnörd, eller bara har lust av att uppleva en fantastisk folkfest, så ska du definitivt ta chansen att ta del av denna unika händelse.

Foto: PR – Grand Départ Copenhagen Denmark 2022 I/S

Fredag den första Juli går den första etappen av Tour de France 2022 av stapeln mitt i Köpenhamns centrum i vårt kära grannland Danmark. Efterföljande två dagar gör cykeleliten upp i ytterligare två etapper – den ena på Själland/Fyn och den tredje på Jylland.

Att delar av den årliga Tour de France cykeltävlingen startar utanför Frankrike är inte något unikt som sådan. Holland, Belgien, Tyskland, Schweitz, Spanien är länder som tidigare haft äran att få lägga asfalt till några av etapperna – men Danmark är det första landet i Norden som nu får möjligheten.

Danmark – ett litet land på två hjul

Det är ingen tillfällighet att Tour de France 2022 har valt Danmark som värd för de första tre etapperna. Köpenhamn har nämligen blivit utnämnd till världens bästa cykelstad både 2017 och 2019.

  • Danmark har en lång och stolt tradition för vardagscykling. Cykling utgör 26% av alla turer under 5km (cycling-embassy.dk). 
  • Danmark har 12 000km uppmärkta cykelleder (Dansk Turistfremme)
  • I huvudstaden finns 672 000 cyklar och 44% av all transport till och från arbete/studier sker i Köpenhamn på cykel. (Cykelredegørelse 2020)
  • Sammanlagt cyklas dagligen 1 440 000 km – motsvarande 400 Tour de France lopp! (Cykelredegørelse 2020)

Danmark har även skolat flera duktiga cyklister under årens lopp, exempelvis Bjarne Riis, som varit iförd ledartröjan flera gånger och stod på Tour de France prispallen med både en brons medalj (-95) och guldmedalj (-96).

Upplev Tour de France med husbil

Vi har tidigare skrivit om hur praktiskt och fritt cykelsemester med husbil är. Vill du uppleva tävlingen och den härliga stämningen från första parkett så är husbilen perfekt!. Häkta cyklarna på cykelhållaren och sätt kurs mot Danmark. Beroende på hur starka och vältränade benen är kan ni antingen välja ett stopp tätt på loppet, eller finna en mysig plats på passande avstånd och själva ta en cykeltur in.

Nedan kan du läsa mer om de olika etapperna, ta del av våra tips om var du kan stå med husbilen och var du får den bästa upplevelsen.

Etapp 1 den 1/7 – Köpenhamn centrum (13km)

Tour de France 2022 - etapp 1

Tour de France 2022 drar igång med en kort och snabb enkel start . Världens bästa cyklister intar Köpenhamns gator i kampen om den gula ledartröjan. Den platta och korta sträckan genom huvudstadens breda gator utan skarpa svängar möjliggör full fart i pedalerna. Ledorden för en etappseger här är hög växel och aerodynamisk hållning genom hela etappen.

Starten sker på Nørre Farimagsgade och avslutas på Rådhusplatsen, ett stenkast från Tivoli. Under loppet passerar cyklisterna ikoniska landmärken som Den lilla havsfrun och Amalienborg Slott. Fältet passerar även Europas mest trafikerade cykelsträcka, Drottning Louises Bro, som varje dag trafikeras av 40 000 cyklister.

Drottning Louises Bro - Köpenhamn

Drottning Louises Bro @ Wonderful Copenhagen

DCU-camping Absalon bor du mindre än 10km från centrum av Köpenhamn. Är du bara i någorlunda god kondition är det en riktigt god idé att ta cykeln in just denna dag, då det med säkerhet kommer vara många människor i rörelse och en hel del omläggningar i trafiken. Dessutom får man väl säga att cykeln är det helt rätta sättet att anlända till dagens begivenheter på.

Copenhagen Citycamp är en renodlad ställplats centralt belägen i Köpenhamn med plats till 74st husbilar. Här tar du dig enkelt in till centrum på cykel (3km) eller med buss in till centralstationen på 10min.

Ett tredje alternativ för dig med friska ben är DCU-camping Nærum. Här har du cirka 15km in till hörnet av Strandboulevarden och Poul Hennings Plats på Østerbro, där cyklisterna passar under etappen.

Etapp 2 den 2/7 – Roskilde till Nyborg (202km)

Tour de France 2022 - etapp 2

Tourens andra etapp är en relativt lång och högst trolig vindpinad rutt, med en spännande final över Stora Bältbron på 6.6km – världens tredje största hängbro.

Etappen blir hård från start till slut. De tre kategori 4-stigningarna i Veddinge Bakker efter 62km, 72km och 84km blir den första prövningen och erbjuder chans för en uppdelning av fältet.

Efter stigningen vrider rutten mot syd och slingrar sig 50km ned längs Själlands västkust. Här är det stora chanser för relativt hård sid-motvind som kan splittra fältet ytterligare.

När cyklisterna efter 178km når fram till Stora Bältbron väntar en 3km stigning till toppen av bron innan den resterande slutsträckan återstår på den öppna och platta västliga delen av bron. Mållinjen ligger bara 3km från brofästet vid Nyborg, så kampen över Stora Bält kommer utgöra finalen.

Fyn

Fynshoved (Fyn) @ Daniel Villadsen Destination Fyn

Under andra etappen passerar cyklisterna flera mysiga städer och platser. Första större stad efter start är Holbæk. På Holbæk Fjordcamping bor du precis ut till vattnet och kan ta en promenad in till centrum.

Ett av ‘hot spotsen’ på andra etappen är sträckan på ca 6.5km från Asnæs via Høve och Veddinge. Här väntar backar med stigningar på upp till 19% (!). Här kan vi tipsa om Café Udsigten (Utsikten) från vars höjd du kan se cyklisterna passera på båda sidor av höjden. Under Tour de France erbjuds ställplats för husbilar som kan förbokas – ett klok val om du vill säkra dig en av de attraktiva platserna. Dessutom erbjuds frukost och gemensam middag på kvällen om man vill lära känna nya vänner.

Vill du se slutspurten av etappen så har Nyborg Strandcamping på Fyn förberett extra övernattningsplatser för husbilar toursen till ära.  Perfekt om du tänkt fortsätta väst och se något från den tredje och sista etappen dagen efter, eller bara vill stanna och passa på att njuta av vackra Fyn ett par dagar.

Etapp 3 den 3/7 – Vejle till Sønderborg (182km)

Tour de Frace 2022 - etapp 3

Första delen av etappen startar i kuperad terräng och sträcker sig sedan längs Jyllands östkust ner mot Tyska gränsen. Andra delen av etappen är mer platt och bjuder inte på så stora utmaningar, vilket bör gynna de sprint starka cyklisterna.

Efter den tredje etappen är det dags för en dags välbehövlig vila, innan tävlingen och tour-karavanen fortsätter i Frankrike.

Tävlingen avslutas traditionsenligt på Champs-Élysées i Paris den 24 Juli.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>