Dalarnas gömda sevärdheter

5 naturnära utflyktsmål (som många inte vet om)

Vill du uppleva Dalarna i sommar? Underbart! Jag har samlat mina fem bästa tips på naturnära sevärdheter i södra Dalarna, som många inte ens visste fanns! 

Inlägget innehåller konkreta tips på utflykter i södra -och västra Dalarna. Vissa av dessa platser är det bara lokalbefolkningen som vet om. De ligger alla på natursköna platser och visar upp Dalarna från sin bästa sida! Platserna är:

  1. Östra Silvberg – Säter
  2. Predikstolen – Ludvika
  3. Mejdåsens utsiktstorn – Gagnef
  4. Säljbergsgrottan – Vansbro
  5. Haftahedarna – Malung
  • Hemlig bonus längst ner på sidan!

Först lite kort om mig. 

Mitt namn är Emmy Ihlar och jag driver hemsidan Mittidetvilda.se, där du hittar tips på utflyktsmål i Dalarna. Det är de små, okända platserna som får min upptäckarlust att tända till och det är även de jag vill dela med mig av till mina läsare. 

Jag har just färdigställt min egna campervan och tycker att Dalarna upplevs bäst med den!

Tillsammans med Camptoo har jag samlat mina 5 bästa tips på naturnära sevärdheter att uppleva från husbilen eller campervanen. Men det är inget för den som skräms av krokiga skogsvägar, det finns en anledning att vissa av dessa utflyktsmål är okända för den stora skaran. 

Men låt inte det hindra dig! 

Häng nu med på en äventyrlig resa genom 5 av Dalarnas kommuner och deras gömda skogspärlor! 

Och missa inte min hemliga bonus längst ner i inlägget. Lägg ur handbromsen, för nu kör vi!

Östra Silvbergsgruvan – Säters vattenfyllda gruvschakt

I Säter ligger Östra Silvbergsgruvan, ett 220 meter djupt, vattenfyllt gruvschakt. Området har en lång historia och förutom gruvan finns här en medeltida kyrkogård och lämningar från gruvdriften. 

Östra Silvbergsgruvan

Predikstolen – Ludvikas häftigaste utsiktsplats

Dalarnas egna Predikstol ligger på kommungränsen mellan Gagnef och Ludvika. Den 400 meter höga klippväggen är ett utflyktsmål utöver det vanliga! På toppen finns det en slogbod med eldningsmöjligheter.

Mejdåsens utsiktstorn – Gagnefs drottning

Det 22 meter höga utsiktstornet i byn Björbo erbjuder en hisnande utsikt. Det faluröda tornet kallas även för Mejdåsens drottning och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1940-talet. 

Säljbergsgrottan – Bergtrollshålet i Vansbro

Den 11 meter djupa Säljbergsgrottan ligger gömd i en liten by innan Vansbro. Grottan kallas i äldre dokument för “Bergtrollshålet” och sägs ha varit bebodd. Av vem, kan man undra? 

Haftahedarna – Vandring på Malungs rullstensås

Vill du uppleva Dalarnas unika landskap på ett och samma ställe är det Haftahedarna i Yttermalung som gäller. Här får du vandra genom skogslandskap, över höga åsar och längs den ikoniska Dalälven. 

Kan du inte få nog? Tänkte väl det. Här kommer ett extrainsatt tips som du inte vill missa under din campingsemester i Dalarna. 

Storstupet – Orsas Grand Canyon 

Vattendraget Ämån rinner genom en kanjondal där väggarna sträcker sig 30 meter upp i luften. Här finns lämningar från en flottningsränna och mellan dalens två klippavsatser går Inlandsbanans tågräls. Storstupet är ett unikt besöksmål som kan liknas med Grand Canyon, i en liten skala förstås! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>