Ställplatser för husbil och husvagn
Nu när sommaren är här längtar de flesta av oss tills vi åter kan ge oss ut på vägarna för att njuta av sommarsverige. Runt om i landet finns mängder av vackra platser där du kan ställa din husbil och husvagn på. Men vad gäller egentligen när det kommer till ställplats för husbil och husvagn? Till skillnad från campingplatsen erbjuder en ställplats sällan mer än det nödvändigaste. Ibland kan det till och med saknas el och vatten. Detta innebär med andra ord att ställplatsens primära besökare kommer i husbil. Grundtanken med ställplatser är att du ska kunna stå där i en, max två nätter, för att sedan fortsätta din resa. Dock finns det ställplatser som välkomnar både husvagnar och husbilar, även fast de är få till antalet. Att ställplatsen är anpassad för husbilar innebär tyvärr att en del husvagnscampare känner sig orättvist behandlade. Men att de flesta ställplatser enbart välkomnar husbilar har sina förklarliga skäl. Till exempel kan ett husvagnsekipage ibland vara över 13 meter långt. Det blir med andra ord svårt att få in ekipaget utan att koppla av dragbilen för att ställa den bredvid. Att det inte är populärt att ta upp två platser på en ställplats dit många vill ställa sig säger sig självt.
Vett och etikett för ställplatser
När det kommer till hur man ska bete sig på en ställplats så är det sunt förnuft och hänsyn som gäller. Är man till exempel ute på dagsutflykt med sin husbil så kan man ställa ut utemöbler för att markera att platsen är tagen. Dock brukar detta inte krävas vid bemannade ställplatser. Där håller personalen i regel koll på vilka platser som är uthyrda och vilka som ej är det. Dock är utställda utemöbler ingen garanti för att du ska få behålla din plats. Under högsommaren är konkurrensen om utrymmet tämligen stenhård. Så för att vara säker på att få stå kvar kan en cykeltur vara en bättre idé.
Vad kännetecknar en bra ställplats?
Vad som utgör en bra ställplats är mycket upp till personliga preferenser. Till exempel finns det ställplatser som enbart erbjuder parkering, där själva naturupplevelsen är grejen. Sen finns det ställplatser med full service för tillfällen då du vill ha en bekväm övernattning. För en del campare är det faktum att många husbilsplatser är gratis avgörande för val av plats. Andra kostar gärna på sig ett par hundralappar per natt för att vara säkra på att ha någonstans att stå över natten. När det kommer till ställplatser är det heller inte ovanligt att boka sin vistelse i förväg. De flesta ställplatser ligger i södra Sverige. Skälet till detta är att i Norrland är möjligheterna till så kallad fricamping så mycket större.

Stenåsa ställplats – Camptoo – Patrik Hermansson
Tips på vackra ställplatser runt om i Sverige
Oavsett var i Sverige du är så har du aldrig långt till en trevlig ställplats. I den här guiden listar vi några favorit-ställplatser att besöka i sommar.
Kåseberga ställplats, Österlen, Skåne
Råå Vallar, Helsingborg, Skåne
Varbergs Gästhamn, Varberg, Halland
Ställplats Gränna hamn, Gränna, Småland
Stenåsa ställplats, Öland
Sandkvie ställplats, Gotland
Ställplats vid Göta Kanal, Söderköping, Östergötland
Sundbyholms gästhamn, Södermanlands län
Jogersjö Camping, Oxelösund, Södermanlands län
Långholmens Husbilscamping, Stockholm
Rättviksbackens ställplats, Rättvik, Dalarna
Byske ställplats, Skellefteå, Västerbotten
Stora Blåsjöns ställplats, Vildmarksvägen, Jämtland

Stenåsa ställplats -Camptoo – Patrik Hermansson
Sveriges populäraste platser att campa på
Sverige är ett fantastikt land att semestra i, och det finns ett stort utbud av fina ställplatser och campingplatser från norr till söder att välja bland. Här kan du se vilka län i vårt avlånga land som har flest gästnätter.
Nyfiken på campinglivet?
Campinglivet är ett underbart avkopplande och prisvärt sätt att uppleva Sveriges fantastiska natur och sevärdheter på. Är du nyfiken på att prova? Hyr en husbil eller en husvagn på Camptoo alla redan idag. Äventyret väntar!