Inreda och renovera din husvagn – våra bästa tips

Har du planer på att renovera din husvagn eller husbil men tycker det känns svårt eller tråkigt? Oroa dig inte. Du behöver inte bygga om din husvagn invändigt för att den ska kännas som ny. Vi kommer i denna guide dela med oss av våra bästa tips till hur du smidigt renoverar och inreder din husvagn.

Börja inte kolla efter en ny husvagn så fort du tröttnat på din nuvarande. Det finns nämligen många både prisvärda och enkla lösningar som kan få din husvagn att kännas både lyxigare och mer hemtrevlig än vad den gör idag. Låt dig inte heller påverkas av din husvagns storlek eller hur gammal och sliten den är. Dessa faktorer har nämligen ingen betydelse. Det är bara du och din kreativitet som sätter gränserna för hur ditt fordon kan förnyas.

Du bestämmer själv om du vill göra stora eller små förändringar. Bara att inreda din husbil på ett mysigt sätt kan göra enorm skillnad. Så ta inspiration från vår användbara guide och kom igång redan idag.

Orkar du inte renovera din husvagn och vill testa något helt nytt kan du alltid hyra en husbil eller husvagn hos oss på Camptoo. Vi har ett brett utbud av både trevliga och unika fordon.

Ny färg kan göra underverk

Många äldre husvagnar och husbilar från 1990-talet eller början av 2000-talet är inredda med mindre tilltalande färger på väggar, skåp och lister som ofta påverkar hela dess insida och den känsla du får när du kliver in i bodelen. Vi vill påminna dig om hur enkelt det faktiskt är att måla om när du renoverar din husvagn.

Kom ihåg att ljusa och mer neutrala färger skapar en känsla av rymd. Dessa är också färger du inte tröttnar på lika fort. Innan du målar om är det viktigt att du förbereder ytorna ordentligt med sandpapper och genom att fetta av. Utöver väggar och paneler kan även skåp, dörrar, lister och övriga förvaringsutrymmen piffas upp med ny färg för en extra fräsch känsla. Överväg att plocka ut den inredning som är enkel att avmonera och spraymåla för ett perfekt resultat.

Uppdatera köket med kakel och bänkskiva

Nytt kakel kan göra mycket för köket i din husbil eller husvagn. Något värt att tänka på när du renoverar din husvagn. Kreativiteten bakom inredningen i ett vanligt husvagnskök är oftast inte den bästa och de flesta kök ser exakt likadana ut. Se till att inreda din husbil mysigt, så att den får sin egen unika stil.

Vad gäller kakel är ett tips att köpa en “peel and stick” som du smidigt klistrar på dina gamla kakelplattor för ett riktigt snyggt resultat. Dessa funkar såklart även utmärkt för kakelplattor på din toalett.

Ett byte av bänkskiva i köket gör även det stor skillnad. Något som inte brukar bli speciellt dyrt med tanke på att utrymmet för bänkskiva oftast är mycket begränsat. Köp en stilren bänkskiva som passar till den övriga inredningen för ett riktigt snyggt resultat!

Vill du ha inspiration till ditt husvagns- eller husbilskök? Kolla in hur köken ser ut i de fordon som ligger uppe för uthyrning.

Kök i campervan

Byt ut golvet när du renoverar din husvagn

Kanske har du under en längre tid dragit dig från att byta golvet i din husbil eller husvagn eftersom du tror processen är alldeles för komplicerad. Men faktum är att detta inte är så svårt som man skulle kunna tro. Många husvagnar har tråkiga mattor som inte bidrar med en mysig känsla till ditt fordon.

Att riva ut den gamla mattan och lägga in en ny är både smidigt och billigt. Leta reda på en matta som du tycker lite extra mycket om och byt ut din gamla för ett otroligt resultat.

Fixa till ditt fordons utsida

Låt oss inte glömma bort utsidan när du renoverar din husvagn eller husbil. Den är nämligen minst lika viktig som insidan. Är utsidan sliten eller ser lite tråkig ut finns det inga ursäkter att inte göra någonting åt det. Vi lovar ett mycket tillfredsställande resultat.

Har du en nyare husbil eller husvagn är ett bra och relativt billigt sätt att förnya utseendet på att byta ut eller förnya dekalerna, som med åren tenderar att se rätt bleka och slitna ut. Är du IT-kunnig kan du enkelt leka med färg och form i datorn genom att först ta ett par foton från sidorna/bak och sedan experimentera i exempelvis Photoshop. Eftersom lacken under den gamla dekoren kommer vara som ny (helt oblekt) kan det vara smart att låta den nya dekoren vara lite större för att täcka över skillnaden.

Vill man ta det ett steg längre och verkligen ge sitt fordon en unik design så är foliering en möjlighet. Väljer man en folie av god kvalité så brukar de ha en livslängd på 7-10år. Folie skyddar mot mindre stenskott samt skyddar lacken mot solstrålar och kan liknas med konservering av lacken till dess att folien tas bort.

Vill man ha ett perfekt resultat kan man med fördel kontakta en firma som sysslar med bildekor. Kan de inte beställa orginaldekor så kan de ofta hjälpa till och ta fram något som liknar.

Husbil med Camptoo dekaler

Har du en äldre husbil eller husvagn så går det även att måla den med ett rätt trevligt slutresultat. Börja alltid med att tvätta ditt fordon riktigt rent. Det finns bra rengöringsmedel för detta som gör ditt fordon fri från smuts samt får den att skina. Använd även mögeltvätt om det finns synligt mögel på utsidan.

Vilken kulör du väljer att måla med bestämmer du helt själv. Men se till att välja en färg som du tror kommer hålla under tid och som du inte tröttnar på. Vidare är det viktigt att du väljer en färg som passar underlaget. Här skiljer det sig såklart åt mellan husbilar och husvagnar. Se till att välja en färg som är anpassad för väder och vind.

Det finns alltid utrymme för kreativitet när det kommer till att måla om utsidan på ditt fordon. Måla i flera olika färger, dekorera med smakfulla mönster eller skriv in namnen på alla familjemedlemmar på ena sidan. Här är det du som bestämmer.

Bra belysning är A och O

Bra belysning är mycket viktigt och något du bör tänka på när du renoverar din husvagn. Belysning har både sin funktion i att du måste kunna se ordentligt när det mörknat ute. Men mysig punktbelysning är också otroligt viktigt för en hemtrevlig känsla.

Idag finns bra lösningar som knappt drar någon energi alls och som är batteridrivna. Att sätta upp LED slingor är ett hett tips. 

Nya möbler gör under för din husvagnsinredning

Precis som i hemmet gör det stor skillnad att inreda sin husvagn med möbler och inredningsdetaljer som skapar ett trevligt utrymme att vistas i. Byt ut den gamla inredningen mot nya moderna möbler och pynta med inredningsdetaljerna du älskar! Var noga med att addera trevliga kuddar, plädar, krukor och härlig växter.

När du ska inreda din husvagn eller husbil finns idag möbler på marknaden, specifikt anpassade till campingfordon. Men också varuhus likt IKEA säljer inredning som passar ditt fordon precis lika bra som till ditt hem. Kolla även in butiker som säljer snygg inredning second hand. Här kan du ofta fynda både unika och billiga detaljer.

Sängplats i husbil

Uppdatera med lyxiga sovplatser

Alla husvagnar och husbilar har någon form av sovplats. Beroende på hur många sovplatser ni behöver, måste utrymmet för dessa optimeras på bästa möjliga sätt. Sängarna som följer med fordonet är inte alltid så sköna. En god idé kan därför vara att byta ut de ursprungliga madrasserna mot lite lyxigare varianter så att du kan sova gott även när du är på resande fot. Underskatta inte betydelsen av kvalité och bekvämlighet, det kan göra stor skillnad.

När du renoverar din husvagn finns även möjligheten att bygga egna sovplatser. Behöver du färre sängar än vad fordonet i dagsläget erbjuder kan du riva ut någon eller några stycken för större yta och istället bygga en lyxigare dubbelsäng. Ska du använda husvagnen till familjesemestrar kan du med fördel bygga en våningssäng för att optimera din yta. Möjligheterna är många!

Viktigt med förvaringsutrymmen

Smart förvaring är bland det viktigaste när det kommer till att skapa en hemtrevlig husvagn eller husbil. Du vill att det ska vara enkelt att hålla ordning och reda eftersom små utrymmen lätt blir stökiga.

Har du en äldre husvagn är ett tips att kika på nyare modeller och se vilka förvaringslösningar dessa har. Kanske är detta något du kan applicera på din husvagn eller husbil också. Viktigt är att allt stannar på sin plats när du ger dig ut på vägarna. Detta för att öka säkerheten, men också för att ni inte ska behöva städa fordonet efter varje tur.

Avkoppling

Tips för att inreda förtältet

För att få det extra mysigt under din husvagns- eller husbilssemster kan det vara en god idé att inreda mysigt i ditt förtält. Här tycker vi att du ska låta kreativiteten flöda och pynta precis så som du känner för. Införskaffa möbler och inredning som du smidigt kan frakta för att sedan placera i tältet när ni väl är på plats. Detta kan vara allt från stolar och bord till soffor och övriga sittmöbler. Låt förtältet bli ett socialt utrymme där du och ditt sällskap kan umgås och ha det trevligt. Pynta med växter, fina krukor och filtar ni kan värma er med under kallare kvällar.

Vad ska man ha i sitt förtält?

Förtältet kommer bli husvagnens, eller husbilens, uteplats. Eftersom det lätt blir kallt kan ett underlag göra stor skillnad när marken är blöt och kall. Här finns det både mattor och temporära golv att välja mellan. Typiskt är även att ha kompakta stolar och bord som går att stuva undan när ni är på resande fot. Även här är det viktigt att förlänga dagen med mysiga lampor, såsom led-slingor hängandes i taket. För att säkerställa värmen är det även populärt att ha en gasolvärmare!

Hur möblerar man bäst förtältet?

Förtältet blir lätt en plats för hängande blöta handdukar och avställningsplats för saker som egentligen hör hemma i lådor inomhus. Gör istället något av utrymmet och skapa ett extra-rum för milda sommarkvällar! Skapa en trevlig möbelgrupp med bord och fåtöljer för att kunna ta del av omgivningen lite extra!


Kom ihåg att du alltid kan hyra en husvagn eller husbil på Camptoo. Har du ett trevligt resefordon som du gärna vill dela med dig av till andra kan du även hyra ut denna genom oss.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>