Husbil och husvagn på vintern

Knirkande snö under fötterna, gnistrande snökristaller, frostklara nätter och om du är på rätt breddgrader kanske även norrsken. Vintern är en fantastisk årstid med massor av härliga naturuppleveler som bara väntar på dig. Med dagens moderna husbilar och husvagnar är det heller ingen anledning att låta bilen eller vagnen gå i ide! I den här artikeln delar vi med oss av lite tips och råd kring vintercamping, så att du kan komma igång och njuta av din husbil eller husvagn hela året runt.

Vinterbonad eller vinterduglig?

Innan du planerar din vintercamping resa är det viktigt att säkra att din husbil eller husvagn är byggt för året runt camping. Fordonet bör tex vara konstruerat för att hantera den kondens som kan uppstå på insidan av väggarna. Det är också viktigt att rörföring, avlopp och toalett sitter på den isolerade sidan av konstruktionen för att undgå frostskador.

Vinterbonad eller vinterduglig husbil eller husvagn låter väldigt snarlikt. De flesta tolkar naturligt dessa begrepp som att man kan semestra på vintern utan att behöva frysa. Trots att begreppen låter lika döljer sig viktiga skillnader i definitionen. Beteckningarna stöds båda av standarder och kan även definieras klart och omisskännligt.

Tillverkare använder båda begreppen enligt steg II och steg III som anges i DIN-standarderna EN 1645-1 för husvagnar resp. EN 1646-1 för husbilar. Det finns ett exakt beskrivet testförfarande med fyra faser.

Vinterduglig (steg II)

Fas 1 – nedkylningstid:
Testfordonet kyls ner under minst tio timmar till 0 °C. Här öppnas alla dörrar och fönster för att verkligen kyla ut fordonet fullständigt.

Fas 2 – uppvärmningsstart:
Det gäller att värma upp testfordonet invändigt med maximalt tempo – med utgångstemperaturen på 0 °C. Den centralt placerade mätpunkten, vilken befinner sig en meter över övergolvet i mitten av bodelen, måste värmas upp till +20 °C inom två timmar och ytterligare fem mätpunkter i fordonet får inte ha mer än 7 °C differens.

Kvalifikationen ”vinterduglig” har uppnåtts om testfordonet blir godkänt i testförfarandet klass II.

Vinterbonad (steg III)

Fas 1 – nedkylningstid:
Testfordonet kyls ner under minst tio timmar till -15 °C. Här öppnas alla dörrar och fönster för att verkligen kyla ut fordonet fullständigt.

Fas 2 – uppvärmningsstart:
Det gäller att värma upp testfordonet invändigt med maximalt tempo – med utgångstemperaturen på -15 °C. Den centralt placerade mätpunkten, vilken befinner sig en meter över övergolvet i mitten av bodelen, måste värmas upp till +20 °C inom fyra timmar och ytterligare fem mätpunkter i fordonet får inte ha mer än 7 °C differens.

Fas 3 – stabiliseringstid:
Efter en stabiliseringstid på en timme då testfordonet hålls på +20 °C innertemperatur av uppvärmningen fylls vattentankarna.

Fas 4 – Test av vattensystemet:
Efter ytterligare en timme görs en kontroll om alla ledningssystem och vattenkranar är fria och funktionsdugliga, dvs. att vatten i dem inte har frusit.

Testfordonet har uppnått toppkvalifikationen ”vinterbonad” om det blir godkänt i testförfarandet klass III.

Vintercamping i husvagn

Praktiska tips och utrustning

Det finns många praktiska tips och utrustning som gör att vintercampandet blir både enklare och bekvämare. Har du inte provat att vintercampa tidigare eller kanske bytt fordon sedan sist, så testa gärna utrustningen en helg nära hemmet först. Det är inte kul att stå i minus 20 grader om något inte fungerar.

 • Snökedjor: Kostar inte många kronor och gör turen upp för berget en hel del enklare. Öva dig gärna att sätta på dem en gång där hemma innan. Kom ihåg att montera av snökedjorna igen när du kommit upp för backen, de tål inte högre hastigheter. Ett annat alternativ är autosocks som fyller lite mindre och inte riskerar att slå sönder skärm och innerskärm.
 • Snöskyffel: Bra att ha om man skulle köra fast och för att se till att det inte ligger snö upp mot bilen/vagnen.
 • Värmefläkt: Om något skulle gå sönder med den vanliga värmen. Även smart om man behöver torka blöt utrustning i badrum/dusch, tina upp frusna lås eller ta bort is.
 • Dubbla gasoltuber och gärna “duocontrol” som automatiskt slår över till den andra när den första är tom. Kolla även upp var närmsta möjlighet för att fylla på/byta gasol finns.
 • Grus och salt: Fyll ett par plastdunkar med grus och en med salt och skruva på locket. Enkelt att förvara, rent och smidigt när man behöver använda det. 
 • Stege och/eller snöborste med teleskopskaft för att kunna ta bort snön på taket. Det är viktigt att se till att takventiler och takluckor inte blir igensnöade eftersom det förhindrar säkerhetsventilationen. Kan inte den fuktiga luften inne i bilen/vagnen komma ut bildas också stora mängder kondens på väggar och fönster.
 • Elektrisk värmefilt: Skönt för dig som vet med dig att du är frusen av dig.
 • Startkablar och bogserlina
 • Dörrmatta och borste: Smart att lägga utanför dörren när man borstar av snö från skor och kläder.
 • Vinter-/termotäcke till förarhytten utvändigt.
 • Extra hjulklossar eller ett par brädor: Det är inte alltid så lätt att ställa in och justera stödbenen i snö, så ett par extra hjulklossar eller brädor kan vara bra att ha med sig.
 • Hink till spillvatten
 • Extra säkringar

Innan avresa

Innan det är dags för avresa är det också bra att gå igenom husbilen eller husvagnen och kontrollera följande:

 • Kontrollera att bodelsbatteriet är fullt uppladdat.
 • Kontrollera att glykolblandningen i värmesystemet är korrekt.
 • Smörj låscylindrar med lite frosthämmande låsolja.
 • Montera skorstensförlängare till värmesystemet (ofta sitter det alla redan en teleskop monterad).
 • Vinterdäck

Efter ankomst

När du ankommit till platsen och ställt upp din husbil eller husvagn så se löpande till att:

 • Ta bort snö från taket. Större mängder snö väger mycket, särskilt om det är tösnö. Ta bort snön med hjälp av en borste eller något annat skonsamt redskap.
 • Kontrollera att skorstenen är fri från snö och is.
 • Det inte samlar sig snö upp mot husbilens/vagnens sidor. Luft ska fritt kunna cirkulera under fordonet.

Innan hemresa

Innan du packar samman och sätter kurs mot hemmet igen så tänk på att:

 • Tappa av allt färskvatten (för att undgå frosskador)
 • Tappa av varmvattenbehållaren
 • Tappa av vatten i alla slangar, vattenkranar, vattenpumpar.
 • Töm avloppstanken och toaletttanken
 • Ta bort alla frostkänsliga matvaror, rengörings- och hygienartiklar

Sälen vintercamping

Fina vinter destinationer

Oavsett om man är en inbiten längd- eller utförsskidåkare så är Sälen ett riktigt bra ställe att starta. Massor av aktiviteter, mysiga resturanger och vackert vinterlandskap. Dessutom finns garanterat många andra vintercampare som kan hjälpa till och guida om du känner dig osäker på något. Här kan du läsa mer om hur det är att besöka Sälen med husbil eller husvagn.

Det finns även många andra fina vinteröppna campingplatser i vårt avlånga land att välja mellan som vi tipsat om här.

Hyr husbil eller husvagn

Hos Camptoo finner du ett stort och varierande utbud av vinterbonade husbilar och husvagnar till uthyrning. De uthyrare som valt att hyra ut sina husbilar och husvagnar är själva erfarna vintercampare och kan hjälpa och guida dig. Hyr husbilen eller husvagnen till din skidresa eller vinteräventyr här.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>