Husbil längs North Coast 500 i Skottland

Route 66 känner många av oss igen, om inte annat från diverse amerikanska filmer. Under 2015 öppnade Skottlands svar på Route 66 - North Coast 500 - en 516 miles (830km) lång sträckning som binder samman norra Skottlands bedårande kustlandskap. En underbart vacker husbilstur väntar längs slingrande vägar, sagolika slott, kritvita stränder och förtrollande natur. Här får du en reseguide som inspiration till ditt nästa äventyr. Spänn fast säkerhetsbältet och fyll upp kaffekoppen - nu åker vi!

Scotland North Coast 500 rutt

Vi startar i Inverness

Vår NC500 resa börjar i Inverness. Har du inte lust att köra hela vägen hit med egen husbil går det bra att hyra en på plats. Inverness kallas porten till Höglandet. Som du kan se på kartan, kan du välja att antingen köra medurs eller moturs. Eftersom det är vänstertrafik rekommenderar vi att du kör medurs för att få kusten så tätt på om möjligt.

I starten på den två timmar långa resan från östsidan (Inverness) till västsidan (Applecross) kan du antingen välja den norra vägen genom Skottlands böljande inland. Det är en vacker sträckning som du sent kommer glömma. Alternativt kan du ta den något mer trafikerade södra vägen, förbi Loch Ness sjön och kanske få en skymt av det beryktade monstret.

Njut av den vackra västkusten – Munro’s, Skye och respektingivande vägar

När du ankommit till den västra sidan sätter du kurs mot Skye. Kanske en av världens vackraste öar? Inte officiellt en del av NC500, men så speciell och sevärd att vi inte törs låta bli att tipsa om den. Man skulle lätt kunna spendera en hel vecka och bara njuta av Skye. Vi nöjer oss med en kort avstickare denna gång och fortsätter via Beleach na Bá mot Applecross. Denna sträckning anses som den mest berömda och vackraste delen av turen, så be din medresenär att ha kameran redo. Ta dig god tid (när trafiken tillåter) och låt de underbara vyerna sjunka in.

Ytterligare en bit norr finner du de berömda Munro’s, namnet på berg högre än 3000 feet (914,4m). Namnet stammar från Sir High Munro i slutet av 1800-talet var den första att dokumentera och beskriva dessa berg. Du passerar berg (i angiven följd) med fantastiska namn som An Teallach, Stac Pollaidh, Suilven  och Ben Hope.

Stac Pollaidh

Norra kusten – stränder, slott och surfing

Längs norra kusten finner du tre vackra och vindpinade stränder. Gairloch är den första stranden du passerar, en avsides och vacker strand utan särskilt många besökare. Vid Alchemic Bay finner du Hermit’s Castle, en av Europas minsta slott.

Dolt bakom norra Skottlands vackra sanddyner vid Cape Wrath (Durness) ligger stranden Balnakeil. Stanna gärna över natt och njut av den vackra solnedgången, eller gör ett stopp på några timmar och ta en lång promenad längs den breda vita stranden innan du fortsätter vidare österut.

Är du redo för lite mer action? I Skottlands nordligaste stad, Thurso, surfas det året runt och hålls till och med världscuptävlingar. Höger-vågen bjuder på en kvalité som normalt förknippas med Hawaii, bara utan palmer. Ska du själv ge dig ut så packa den tjocka neoprendräkten – det är kallt i vattnet!

Skye

Östkusten – flera slott och whisky

Med surfbrädan tillbaka på taket gör vi oss redo för att dyka ned bland Skotsk kultur längs östsidan. Från Thurso sätter vi kurs mot John o’Groats, den nordligaste punkten i Skottland eller som de själva beskriver det: slutet av vägen, början på äventyret. Efter att ha sträckt på benen och vandrat en tur längs kusten rullar vi vidare mot Dunrobin Castle, det största slottet på norra Höglandet. Slottet är rätt unikt eftersom det bebotts kontinuerligt i över 700 år. Utforska slottet och dess omgivningar, se rovfågel uppvisningen och njut av en paus med en kopp te innan du gör dig klar för lite starkare drycker.  

Dunrobin Castle

En av Skottlands finaste skatter är så klart dess Whisky. Här kryllar av världskända märken och du finner inte mindre än 47 destillerier i Höglandet och de kringliggande öarna. Parkera husbilen för dagen och besök exempelvis Balblair för en provsmakning.

Föredrar du öl? Nästan vid slutat av vår resa nära Inverness ligger Black Isle Brewing. Då  bryggeriet startades för 22 år sedan var de pionjärer inom organiskt bryggeri. Idag har de ett stort urval av fasta sorter såväl som säsongs- och special brygder, alla med gemensam nämnare i form av naturlig odlad korn och humle fria från pesticider. 

Från kultur tillbaka till natur. Vi stannar till vid Chanonry point för att se om vi kan en glimt av delfinerna. De brukar komma nära fastlandet för att äta. Bäst chans att uppleva de fascinerande djuren är vid högvatten. Detta blir vårt sista stopp på vår North Coast 500 resa innan vi återvänder till Inverness, med huvudet fyllt av fantastiska minnen och magen med god Skotsk mat och dryck.

North Coast 500 camping- och ställplatser

Längs turen finner du flera fina camping- och ställplatser. Här är några utvalda North Coast 500 platser listade i den ordning de ligger längs rutten. Tänk på att Juli månad kan vara rätt fullbokad, eftersom det är då de flesta britter håller sommarsemester.

Kinlochewe Caravan Club Site – Inte långt från Applecross finner du denna ställplats med 56 platser nära både skog och berg.

Badrallach Campsite – Utnämnd till en av de mest öde och pittoreska campingplatser av the Guardian. Garanterat en plats med utsikt, nära Ullapool för proviantering.

Sango Sands Oasis – Det är inte alla campingar och ställplatser man både kan se norrsken, valar och delfiner ifrån, men det här är en av dem.

Dunnet Bay Caravan Club – Nära till den nordligaste punkten av Skottland och några av de fantastiska stränderna i norr. Fin camping och ställplats på vägen till John o’Groats.

Grannie’s Heilan’ Hame Holiday Park – Vid Embo Beach ligger denna familje- och hundvänliga campingplats. Varm pool och bastu finns för den som behöver koppla av lite extra.

Dingwall Camping and Caravanning Club Site – Nära slutet av resan ligger Dingwall. Vila fötterna eller ta en vandringstur i det vackra närområdet.

Hyr husbil i Skottland

Visst låter det som en härlig tur? Vi hoppas vi kunnat inspirera dig och att du fått upp reslusten. Enklaste sättet att ta sig till Skottland från Sverige är via det brittiska vägnätet. Från hamnen i Newcastle (England) är det ca 2.5h bilresa upp till Edinburgh, och från hamnen i Hull ca 4h till skottska gränsen.

Ett annat bra alternativ är att ta flyget och hyra en husbil i Skottland. Hos Camptoo finner du ett stort och varierande utbud av husbilar till uthyrning. Hyr den perfekta husbilen till din drömresa i Skottland här..

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>