Husbil och kostnader: Vad kostar en husbil att äga?

Vet du hur mycket de årliga kostnaderna för att äga en husbil eller husvagn är per år? När du köper en husbil är det lätt att fokusera på det fasta priset för vad husbilen kostar. Något många kanske inte förväntar sig är de oundvikliga kostnaderna som kommer med att äga en husbil. Vi förklarar vilka kostnader en husbil innebär och hur du kan uppskatta hur höga dessa kostnader kommer att bli för just din husbil.

Länge leve friheten att bo i husbil! Få saker som slår den friheten, eller hur? Utöver allt det roliga så finns det även praktiska frågor om husbilsägande, som månads- och årskostnader för din husbil. I det här blogginlägget diskuterar vi kostnaderna för din försäkring, fordonsskatt, underhåll, förvaring och värdeminskning för husbilsägare och hur du kan beräkna dem.

Lån & räntor

Om du har möjligheten att köpa en husbil kontant faller denna kostnad naturligt bort. Köps husbilen däremot med lån behöver du räkna in både amortering och ränta på ditt husbilsslån. 

Försäkring för din husbil

Vad kostar det att försäkra en husbil? Kostnaden för din försäkring beror på ett antal faktorer. Detta kan till exempel vara: åldern på husbilen, var i landet du bor eller nyvärdet. Olika priser gäller även per försäkringsgivare, var du förvarar husbilen och hur länge du haft körkort. Vissa försäkringsbolag ger även förmåner på försäkringar om du är medlem i exempelvis Husbilsklubben. Ett bra sätt att spara pengar på försäkringspremien är att samla flera av dina försäkringar hos ett och samma bolag. Det sänker den samlade risken för försäkringsbolaget och brukar kunna innebära ett bättre pris. 

Vill du veta mer om försäkring (även för uthyrning), klicka på denna länk. En god idé är att jämföra husbilsförsäkringar för att hitta den billigaste och bästa försäkringen för just din husbil. Som alltid när det gäller försäkringar handlar det om att inte stirra sig blind på vad försäkringen kostar, men också undersöka och jämföra vad försäkringen faktiskt omfattar och vilka självrisk nivåer som gäller.  

Fordonsskatt: Beräkna din skatt på husbilen

Vad kostar skatten för din husbil? Din husbils fordonskatt beror på miljöklass och vikt på fordonet. Med andra ord kan fordonsskatten variera mycket mellan olika husbilar. Husbilar som är påställda i vägtrafikregistret efter den 1 juli 2018 påverkas av Bonus Malus. Här kan du läsa mer om vad det innebär och beräkna din fordonsskatt. Sedan 1 september 2019 påverkar även husbilens WLTP-värde beskattningen. Ett WLTP-värde beräknas baserat på husbilens koldioxidutsläpp och bränsleförbrukning. Husbilar som är registrerade tidigare påverkas inte av de nya reglerna.

Underhållskostnader

Detta kan variera mycket med ålder och underhållshistorik för ditt fordon. I genomsnitt kan ett årligt belopp reserveras för detta från 4000 SEK till 8000 SEK. Vissa år kan notan vara lite högre än andra år. Dessa skillnader kommer ofta från skillnaderna mellan större och mindre underhåll eller renoveringar. Vi rekommenderar att du ser över service behovet regelbundet efter visst antal rullade mil för att hålla koll på saker och ting. Hur ofta service behövs avgörs även av din husbils servicebok. Hur långa serviceinternvallerna är beror på husbilens ålder och årsmodell. Här är det även värt att inkludera besiktningskostnader som medföljer i husbilssägandet. 

Parkering och förvaring

Alla behöver inte tänka på var husbilen ska förvaras när den inte används. För dig som inte har möjlighet att förvara husbilen på egen tomt, tillkommer kostnader för var du ska göra av husbilen när den inte används. Det vi vet är att priserna nära storstäderna är betydligt högre än på landsbygden. Du kan ibland även välja utomhusparkering på ett öppet område. Dessa är lite mer prisvänliga än parkeringsplatser. Fråga alltid om villkoren, säkerheten och vad som gäller försäkringsmässigt när din husbil står förvarad på annan ort/plats. Det har hänt att tak till stora förvaringsbyggnader rasat in efter kraftiga snöfall och stormar – med tråkiga följder för de drabbade husbilsägarna.

Värdeminskining

Avskrivningar är i hög grad beroende av köpet. Var husbilen ny eller begagnad när den köptes? Finns det tydliga tecken på användning? Vill du få en indikation på värdeminskningsprocent, se vad en jämförbar husbil i äldre ålder bör kosta nu. Du får då en generell uppfattning av vad du kan förvänta dig. Här spelar även efterfrågan och utbud in, och i en tid av kompotentbrist är värdeminskningarna generellt mindre. Detta är inte en kostnad som du betalar årligen, utan kostnaden kommer bestå av det minskade priset du får för husbilen den dag du väljer att sälja den. 

Otto Thind som i många år sålt husbilar hos Vendelbo Vans brukar som tumregler säga att man kan räkna med 10% värdeminskning första året, 7% andra året, och efterföljande år ca 4% per år.

Bränsle: Kostnad för bensin och diesel

Även denna kostnadspost är individuell och beror framförallt på hur mycket du kör din husbil, men även hur mycket bränsle din husbil drar. För dig som planerar att ta din husbil till platser där det är backigt och blåsigt, kan du förvänta dig en högre kostnad. Räkna ut din bränslekostnad med liter/mil för din husbil och hur många mil du förväntar att köra med husbilen under ett år. Har du en eldriven husbil slipper du denna kostnad, men där tillkommer istället el-kostnader. 

Funderar du på att hyra ut din husbil eller husvagn?

Är du inte uthyrare än och är nyfiken på vad du kan tjäna på att hyra ut din husbil eller husvagn? Mycket av de årliga kostnaderna för ägande av din husbil kan du kvitta mot att hyra ut den till privatpersoner. Beräkna och räkna ut hur mycket du kan tjäna på att hyra ut din husbil.

Eller vill du först testa på husbilsslivet genom att hyra en husbil? Via Camptoo kan du hyra husbil och husvagn på ett smidigt och säkert sätt! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>