Fricamping i Sverige

Njut av den svenska naturen på nära håll

Slå läger i en skogsdunge, vid en vacker insjö eller i den stilla fjällen. Fricamping låter dig ta vara på både de svenska natursköna vyerna och din äventyrslystnad. Oavsett om du är en erfaren campare, eller precis tänkt hyra en husvagn eller husbil för första gången, kommer vi i denna artikel gå igenom det du behöver veta innan du ger dig ut för att fricampa.

Fricamping med husbil och husvagn – Allmänna regler och tips

Allemansrätten är generös i sättet den låter oss vistas i naturen. Med husbil eller husvagn så kan man ta sig nära inpå platserna som annars hade varit svåra att nå till fots. Att parkera sin bil i närheten av en vacker sjö eller i en öde bergsdal är för många definitionen av en drömsemester. Det vi dock inte får glömma är att vi som campare har ett ansvar, både mot den natur vi vill uppleva och mot de människor som lever i området vi besöker. Allemansrätten berör inte heller motortrafik, så när man fricampar bör man därför inte förlita sig på den allt för mycket. Istället är det terrängkörningslagen samt lokala och nationella trafikföreskrifter som reglerar hur du får framföra din husvagn eller husbil.

Utgångspunkten när man fricampar bör vara att man har ett personligt ansvar att vara varsam i sättet man behandlar naturen. Det innebär bland annat att:

  • Inte lämna spår eller skräp efter sig i naturen.
  • Respektera och inte inskränka på personlig egendom.
  • Följa allmänna regler och lokala ordningsföreskrifter.

Att lämna platsen i samma skick som när man kom, bör vara en självklarhet för alla, oavsett om man fricampar eller står på en av de många fina ställplatser vi har runt omkring i landet. På samma sätt så bör du också vara öppen för att det inte alltid, på alla ställen, är rätt läge att fricampa. För en markägare kan det faktiskt innebära ett störningsmoment att ha en eller flera fricampare på sin mark. Se därför till att vara både respektfull och lyhörd när du rör dig på någon annans mark!

Ett annat bra allmänt råd är att ta hjälp av information från lokala turistbyråer. Det kan även finnas speciella regler vid naturreservat, runt städer eller vid välbesökta turistmål. För den som gör lite efterforskningar innan sin fricamping-resa kan man även hitta fina ansvisade platser i naturen. Dessa är exempelvis vanligt förekommande i nationalparker. För lokala bestämmelser är kommunens hemsida en bra plats att leta.

Människor i större mängder orsakar slitage, så dessa regleringar finns för vårda naturen. Något som verkligen ligger i allas vårt intresse!

Terrängkörning

Det är otillåtet att köra i terräng med husvagn och husbil. “Terräng” inkluderar alla områden utanför vägar. Enligt terrängkörningslagen gäller detta oavsett om man själv äger marken eller inte. Det innebär att en markägare inte heller kan ge någon annan tillåtelse att köra en husvagn eller husbil i terräng. För dig som vill ge dig ut på ett fricamping-äventyr gäller det alltså att hålla din husvagn eller husbil på vägarna. Det innebär att du inte heller kan parkera din husbil eller husvagn i terräng.

Enskilda vägar

När det kommer till enskilda vägar så är det markägaren som avgör om motordriven trafik ska vara tillåtet. Det innebär att ägaren kan förbjuda så väl husvagnar som husbilar. Så länge som det inte skadar naturen, hindrar markägaren i sin verksamhet eller orsakar fara i trafiken, kan du däremot ställa din husbil eller husvagn intill vägen.

Parkering på enskilda vägar fungerar på samma sätt som för andra vägar. Markägaren kan genom lokala trafikföreskrifter reglera parkering enligt “Lagen om kontrollavgift vid olovlig parkering”. Alltså är det upp till markägaren att antingen förbjuda eller tillåta parkering. Om detta görs måste det dock alltid sättas upp skyltar som definierar villkoren som gäller.

Husbil

Camptoo © Kaj Raving

soup

Camptoo © Kaj Raving

Övernattning

Det finns inga direkta regler som avgör hur länge du får ha din husvagn eller husbil ståendes på samma plats. När det gäller camping med tält så går gränsen vid omkring 1-2 dygn. Dock finns det anledning att tro att ett stort motordrivet fordon kan upplevas som mer störande än ett mindre tält. Om man planerar fricampa i närheten av bebyggelse bör du därför fråga markägaren om lov. Utgångspunkten blir som alltid att varken störa natur eller människa.

För rastplatser och parkeringsplatser får du under vardagar som regel stanna i 24 timmar. På helger är reglerna lite generösare och du tillåts stanna till nästa vardag. Ifall andra regler skulle gälla så ska detta tydliggöras på en tilläggstavla under P-märket vid rastplatsen. Ifall tilläggsskylten säger “personbil klass I”, då är du inte välkommen med fordon av andra klasser. Använd sunt förnuft och ta aldrig upp mer än en P-plats!

Hitta rätt fricampingplats

Att hitta rätt fricampingplats kan vara en utmaning om man inte vet var man ska leta. Nedan listar vi några generella tips.

1. Använd Google Maps

Genom att manuellt söka efter platser på Google Maps eller annan karttjänst kan du hitta de mest fantastiska platserna att fricampa på. Det kan krävas lite tid och energi, och risken finns att vägen man tittat ut är igenväxt eller bakom en låst bom. När man väl hittar rätt så är det en underbar känsla. Fricamping när det är som bäst.

2. Badplatser

Många badplatser är perfekta platser för en övernattning med husbil eller husvagn. För att inte störa lokalbefolkningen bör du dock alltid visa hänsyn till eventuella förbudsskyltar. Ett bra tips är också att ha som princip att komma sent och åka tidigt.

3. Prata med andra fricampare

I Sverige är camping- och fricamping communityt stort. Genom att ta vara på och dela varandras kunskaper och erfarenheter kan du få nyttiga tips om fina fricampingplatser i ditt område. I exempelvis Facebook-gruppen ‘Vi som fricampar med husbil’ träffar du 17 000 entusiaster med liknande intresse!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>