1. Magasin
  2. Campingdestinationer
  3. Regler för fricamping – och tips för fricamparen

Regler för fricamping – och tips för fricamparen

, 11 feb 2022, Lästid: 12 min
Lästid: 12 min
articleImage

Är du sugen på att fricampa, men lite osäker på vilka regler som gäller för fricamping? Då är denna artikel för dig. Vi går igenom lagar och regler, och bjuder samtidigt på tips så att du kan utrusta dig rätt och hitta de bästa fricampingplatserna.

Hur definierar man fricamping?

När man reser med husbil, campervan eller husvagn kan man välja att övernatta på campingplatser eller ställplatser, eller att fricampa, vilket innebär att man övernattar på en plats som inte är specifikt iordningställd för campingfordon, till exempel i naturen. Alla sätt att övernatta har sina för- och nackdelar, och kan passa vid olika tillfällen.

Att övernatta på campingplatser

Campingplatser kan många gånger ligga naturnära och vackert, och det är inte ovanligt att en camping har det allra finaste läget precis intill havet eller en sjö. På en campingplats hittar du all service du behöver, såsom toaletter, duschar, el och möjlighet att fylla och tömma tankar. På en del campingar finns det också olika sorters aktiviteter som till exempel restauranger, pooler och program för barn. Att övernatta på camping är generellt dyrare än att övernatta på en ställplats, men hur stor skillnaden är kan variera. Det finns allt från enkla naturcampingar, som kostar ungefär som en ställplats, till exklusiva campingar med alla aktiviteter du kan föreställa dig, vilket naturligtvis också avspeglar sig i priset.

Flera husbilar parkerade vid en sjö på en campingplats
Många campingar ligger vackert, som Wassbackens camping i Töreboda

Att övernatta på ställplatser

En ställplats är en lite enklare plats, jämfört med en campingplats, som är avsedd som övernattningsplats för husbilar och campervans, och i vissa fall även husvagnar. Många ställplatser ligger centralt i en stad eller nära en sevärdhet, medan andra ligger på landet eller i naturen. Underlaget kan vara asfalt, grus eller gräs och ofta finns någon form av service, men inte alltid. Det kan till exempel finnas el, toaletter och/eller möjlighet att tömma och fylla tankar. Till skillnad från en campingplats är svenska ställplatser sällan bemannade och man betalar ofta avgiften via en app, via Swish eller kanske i en närliggande restaurang eller båthamn.

Liten husbil parkerad på ställplats vid havet
Ställplatser har ofta grus eller asfalt som underlag, som denna ställplats på Irland.

Att fricampa

Det tredje sättet att övernatta med husbil, campervan eller husvagn är att fricampa. När man fricampar stannar man på en plats som man själv väljer som övernattningsplats, och som inte specifikt är avsedd för husbilar eller husvagnar. Många tycker om att fricampa nära naturen, kanske med utsikt över en sjö eller något annat fint naturområde. Andra gånger kan fricamping innebära att man stannar över natten på en parkeringsplats. Viktigt att tänka på är att man måste följa lagar och regler, så att man inte stannar på någon plats där man inte får lov att stå över natten. Observera också att “campingbeteende” ofta inte är accepterat om man övernattar på en plats som är avsedd för parkering. Det innebär att du bör undvika att fälla ut fotsteget eller markisen, och låta bli att placera ut dina utemöbler bredvid fordonet.

Flera husbilar och en husvagn på en grusparkering i naturen
Flera fricampare har hittat en fin plats vid en sjö

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Var får du fricampa? Vad säger lagen?

När du ska fricampa behöver du ha koll på lagar och regler för fricamping, vilket skiljer sig mellan olika länder. Regler kan ibland också variera mellan olika regioner och områden. Det innebär att du behöver hålla utkik efter lokala föreskrifter och eventuella förbudsskyltar.

Generellt, i alla länder, gäller att vara rädd om naturen och att inte skräpa ner eller störa. Om du väljer att övernatta på andra ställen än campingar och ställplatser, till exempel på en parkeringsplats, kan det ibland vara lämpligt att undvika “campingbeteende”. Det innebär att du ska undvika att fälla ut fotsteget eller markisen, och låta bli att placera ut dina utemöbler bredvid fordonet. Här nedanför går vi igenom några av de viktigaste reglerna i några omgivande länder.

Regler för fricamping i Sverige

Det är tillåtet att fricampa i Sverige, men enligt Terrängkörningslagen är det förbjudet att köra i terräng med husbil eller husvagn. Det innebär att du inte får parkera i skog, på stränder, i hagar eller på gräsmattor. Du kan däremot parkera på asfalt, grus eller annat underlag som inte tar skada av fordonet, bredvid en strand eller ett naturområde.

Läs mer om fricamping i Sverige i vår separata artikel med ytterligare information, tips och vackra platser för fricamping i Sverige.

Regler för fricamping i Norge

Det är tillåtet att fricampa i Norge så länge du håller dig på avstånd från bebodda hus. Husbilen eller husvagnen måste stå minst 150 meter från bostadshus och stugor. Att övernatta i fordon parkerat på allmän väg, gata eller p-plats är också tillåtet.

Observera att du är skyldig att visa hänsyn till omgivningen och vara rädd om naturen. Du får inte skräpa ner och du ska undvika odlad och privat mark. Tänk också på att hålla utkik efter lokala föreskrifter. I vissa turisttäta områden, särskilt i Lofoten och Nordnorge, kan det finnas särskilda restriktioner kring fricamping, framför allt på sommaren. På dessa platser är det möjligt att du måste ta in på en campingplats.
Regler för fricamping i Finland

Det är tillåtet att fricampa i Finland, men inte i närheten av bebyggelse. Det är också tillåtet att övernatta i fordon parkerat på allmän väg, gata eller p-plats. Du får dock inte stanna på privat mark utan markägarens lov. Du ska också undvika odlad mark, naturreservat och nationalparker. Observera att lokala campingförbud förekommer. Håll utkik efter skylten “Leiriytyminen kielletty” (Camping förbjuden).

Regler för fricamping i övriga Europa

Regler för fricamping varierar runt om i Europa. I Danmark är det tillåtet att övernatta i husbil parkerad på väg, gata eller p-plats, medan reglerna för fricamping på allmän mark är mer restriktiva. I Italien är det generellt tillåtet att fricampa, men i och med att fricamping blivit vanligt har det tillkommit fler och fler lokala förbud som måste följas.

I många länder är fricamping tillåten om markägaren lämnat tillstånd, medan reglerna på allmän mark är mer restriktiva. Detta gäller till exempel för Tyskland, Österrike, Frankrike, Spanien och Kroatien. I Tyskland och Österrike kan restriktionerna dessutom variera mellan olika regioner. I vissa länder är fricamping på allmän mark inte alls tillåten. Det gäller till exempel för Polen och Tjeckien.

Flera husbilar parkerade vid kusten
Det är populärt att fricampa vid den italienska kusten

Hur förbereder du dig för att fricampa?

Om du inte är van att fricampa kan det vara bra att börja med en natt, för att testa hur allting fungerar och för att undersöka hur mycket batterikapacitet som går åt. Hur länge energin räcker beror på hur bra batteriet är, om det finns ett eller två batterier och om batteriet får hjälp av solceller eller inte. Det spelar också roll hur mycket energi du förbrukar. Om du använder en inverter går energin åt fortare, liksom om du laddar och använder mycket teknisk utrustning.

För att klara dig en eller flera nätter utan service gäller det också att ha tömt toalett och avloppsvatten samt att ha fyllt på förråden med hållbar mat, såsom pasta och knäckebröd. Ett tips är att passa på att fylla och tömma så fort du har tillgång till service, så är du alltid redo att fricampa. Service finns på alla campingar och på vissa ställplatser. Du kan till exempel också tömma toaletten på vissa av Trafikverkets rastplatser, och du kan fylla vatten på bensinmackar. Här är en checklista på saker att göra inför fricampingen:

  • Töm grå- och svartvatten så att det finns plats i tankarna. Gråvatten är avloppsvatten från handfat, diskho och dusch, och svartvatten är från toaletten.
  • Töm soporna så att det är tomt i sopkorgen.
  • Kolla gasoltuberna så att du har tillräckligt med gasol för matlagning, kylskåp och eventuellt värme (om du inte har en dieselvärmare).
  • Ladda batterierna om du står vid en elstolpe.
  • Fyll på vatten i färskvattentanken, så att du har tillräckligt med vatten. Eventuellt kan du ha extra vatten i flaskor eller dunkar.
  • Fyll förråden med mat så att du klarar dig några dagar.
Fricamping när det är som bäst, med utsikt över solnedgången
Fricamping när det är som bäst, med utsikt över solnedgången

Hur hittar du ställen där du kan fricampa?

Att hitta den perfekta fricampingplatsen kan ibland vara lättare sagt än gjort. Vissa gånger ramlar du snabbt över ett fantastiskt ställe, och andra gånger kan det vara hopplöst att hitta en bra plats. I Sverige är det generellt tryggt och säkert att fricampa, men det kan ändå vara bra att tänka till innan du parkerar för natten. Det kan vara bra att undvika ensliga parkeringsplatser som syns från en större väg. Stå hellre naturnära, eller tillsammans med andra övernattande campingfordon. För att måna om naturen, och inte bryta mot terrängkörningslagen, kan det vara bra att hitta en plats på asfalt, grus eller annat underlag som inte tar skada av fordonet. Sedan är det förstås inte fel om du får utsikt över ett naturskönt område!

Ett sätt att hitta fricampingplatser är att leta på vinst och förlust, till exempel genom att se om det finns en lämplig parkeringsplats bredvid en strand eller en kuststräcka. Du kan också få tips av andra fricampare, till exempel genom Facebookgrupper eller när du träffar andra likasinnade på ställplatser. Dessutom finns olika appar som hjälper dig att hitta campingar, ställplatser, parkeringar och rastplatser:

  • Park4Night– app med campingar, ställplatser, parkeringar och rastplatser
  • CamperContact– app med campingar och ställplatser med och utan service
  • Ställplatser– app med campingar, ställplatser och parkeringar
  • Rast & Camp– app med campingar, ställplatser och rastplatser
Fem husbilar parkerade på gräs, med hav i bakgrunden
Via appar kan man hitta platser där man får stå över natten, som denna husbilsparkering i Estland

Vilken utrustning behöver du när du fricampar?

Du behöver inte nödvändigtvis någon extra utrustning för att fricampa, men det finns utrustning som underlättar och gör fricampandet mer bekvämt. Exakt vad just du behöver beror på hur länge och ofta du planerar att fricampa, vilken tid på året du fricampar och vilka dina behov är. Om du till exempel planerar att fricampa på vintern kan det vara bra att skaffa eller hyra ett fordon som är anpassat för året runt-bruk, och därmed håller värmen bättre.

Nedan följer en lista på extra utrustning som kan underlätta fricampingen, särskilt om du vill kunna fricampa flera nätter i sträck. Om du planerar att hyra husbil/campervan kan du fråga om någon av följande utrustning finns i fordonet:

  • Solceller kan vara bra för att ladda extra el till batterierna.
  • Ett elverk, som drivs av bensin, är ett sätt att producera extra el. Tänk på att ett elverk låter och därför inte alltid kan användas.
  • Ett litiumbatteri (eller ett extra bodelsbatteri) gör att energin räcker längre. 
  • En inverter används för att omvandla 12 volt till 220, vilket är bra om du vill ladda datorer och annan teknisk utrustning.
  • En extra toakassett kan vara bra om du vill fricampa flera nätter i sträck. Toaletten får endast tömmas på därför avsedd plats. 
Fricamping vid vattnet är mycket populärt bland campare.
Fricamping vid vattnet är mycket populärt bland campare.

Hyr det perfekta campingfordonet för dig och påbörja din egen campingresa.
Hyr en husbilHyr en campervanHyr en husvagn

Njut av fricampandet!

Var rädd om naturen och undvik att störa eller skräpa ner. Så länge vi som reser med husbil, plåtis, campervan eller husvagn sköter oss och visar att vi uppskattar och värnar om de platser vi besöker kommer vi också bli välkomnade och väl bemötta. Och sist men inte minst, kom ihåg att njuta av fricampandet! Vad är väl härligare än att varje morgon slå upp husbils- eller husvagnsdörren till en ny underbar utsikt?

Utsikt mot natur och hav, från de öppna bakdörrarna på en campervan