Upplev Sveriges spännande cykelleder under din husbilssemester

I takt med att allt fler upptäckt tjusningen med att resa i Sverige för att ta del av magiska platser och häpnadsväckande naturupplevelser har också intresset för Sveriges cykelleder ökat. Många har idag MTB-cykling som en stor hobby och åker på semester med fokus att cykla i Sverige och uppleva det omgivande landskapet från cykelsadeln.

Hur du väljer att ta dig fram mellan de olika cykellederna är upp till dig. Vissa tar tåget, andra bilen och många väljer husbilen för att ta sig till önskat resmål.

Med detta sagt passar en husbil- eller husvagnssemester utmärkt för den som också önskar cykla i Sverige. Det enda du behöver göra är att lasta in cykel, hjälm och övriga förnödenheter i husbilen och ge dig iväg. Glöm inte kartan över Sveriges cykelleder. Planera rutten i förväg, stanna på trevliga campingplatser eller ställplatser och se till att inte missa några av de mest populära lederna som finns utspridda över hela landet.

Äger du inte en egen husbil kan ett alternativ vara att hyra en hos Camptoo. Vi erbjuder ett brett utbud av privatägda husbilar perfekta för ditt cykeläventyr.

Varför kombinera husbils- och cykelsemester?

Vi rekommenderar stark att cykla i Sverige under din semester. Vårt land bjuder nämligen på flertalet cykelvänliga leder. Dessa är allt från några kilometer långa till flera mil och sträcker sig mellan flertalet städer. Att susa fram på en mountainbike genom det svenska landskapet anses av de flesta vara både avkopplande och spännande. Det är också en bra aktivitet för både hälsan och miljön.

Att ta med MTB-cykeln på husbilssemestern ger dig möjligheten att upptäcka platser och unik natur som du annars aldrig hade kommit nära. Välj om du ska utforska lederna på egen hand med en karta över Sveriges cykelleder som redskap, eller om du vill följa en färdig rutt. 

Med husbil som transportmedel kan du fritt ta dig fram mellan de olika stationerna. Cykeln är smidig att transportera och du behöver aldrig tänka på boende. Det enda som behövs är trevliga campingplatser och ställplatser där du kan parkera husbilen under natten och medan du är iväg på tur.

MTB kille på väg

Roadtripen som tar dig till Sveriges bästa cykelleder

För dig som är intresserad av att cykla i Sverige och vill ge dig iväg på en kombinerad cykel- och husbilssemester har vi tagit fram ett förslag på en perfekt roadtrip. Denna innefattar många av Sveriges fantastiska cykelleder vilka du inte får missa. 

Kustlinjen

Börja din resa i den trevliga trästaden Öregrund på ostkusten. Härifrån går den kustnära cykelleden Kustlinjen som sträcker sig hela 560 km ner till Västervik. Leden är mycket uppskattad av cyklister och passar rutinerade resenärer såväl som nybörjare

Det finns gott om platser att starta och avsluta turen på. Något som passar perfekt för dig som exempelvis valt att parkera husbilen i Öregrund och därför måste ta dig tillbaka till startpositionen.

Sydostleden

Efter att ha njutit av den vackra Ostkusten under en dag eller två är det dags att bege sig vidare. Hoppa in i husbilen och ta vägarna söderut mot Växjö och den småländska Sydostleden. Cykelleden är 27 mil lång och tar i sin helhet mellan 3-7 dagar att cykla. Föredrar du att enbart genomföra utvalda etapper av leden går detta självklart utmärkt.

Borgen Outdoor

Suktar du efter lite extra spänning och äventyr under din semester? I så fall måste du efter ditt uppehåll i Växjö göra en avstickare till Värnamo. Här hittar du södra Sveriges bästa resmål för MTB, nämligen Borgen Outdoor. Släng dig ut för flertalet banor av olika svårighetsgrad och testa bland annat deras SM-bana, pumptrack och ta möjligheten att köra enduro.

Sydkustleden

Fortsätt sedan på din väg söderut, men denna gång mot Simrishamn. Mellan Simrishamn och Helsingborg går nämligen Sydkustleden. Här passerar du skånska sanddyner på härligt kustnära cykelvägar. Om du önskar cykla hela sträckan är den 260 km lång. Skåne erbjuder även många trevliga campingplatser att övernatta på.

Tar du dig hela vägen till Helsingborg, antingen med cykel eller husbil, kan du smidigt byta ut Sydkustleden mot härliga Kattegattleden som börjar här.

Kattegattleden

Kattegattleden är en stor favorit bland dem som önskar cykla i Sverige. Den är faktiskt så pass omtyckt att den blev utnämnd till Europas bästa cykelled 2018. Något som inte är speciellt konstigt med tanke på den enastående naturen som leden kantas av. Se till att njuta av det öppna landskapet och de mäktiga vyerna.

Leden sträcker sig mellan Helsingborg och Göteborg och är totalt 396 kilometer lång. Däremot är den uppdelad i åtta delsträckor.

På vägen mellan Helsingborg och Göteborg vid Hallandsåsens fot ligger en av Sydsveriges populäraste downhill-parker för MTB, Vallåsen Bike Park. Åk hit för att addera lite mer fart till din semester eller för att testa på något helt nytt. Parken består av en system med 12 nedfarter.

Kinnekulle

Nu är det dags att fortsätta resan norrut förbi Göteborg och vidare till Kinnekulle. Här hittar du otroligt vackra cykelleder med möjligheten att själv bestämma om du vill cykla i terräng eller på landsväg. Passera små trevliga samhällen och cykla med utsikt över Vänern och förbi öppna fält. Kinnekulle är ett klockrent exempel på varför alla bör cykla mer i Sverige.

I Kinnekulle finns ett större utbud av både kortare cykelsträckor och längre leder. Stanna i flera dagar för möjligheten att upptäcka allt som denna vackra plats har att erbjuda.

S:t Olavsleden

Har du en önskan om att ta dig ännu längre norrut? Då föreslår vi att du nu hoppar in i husbilen och beger dig hela vägen till Östersund och cykelleden S:t Olavsleden. Detta är en gammal pilgrimsled som sträcker sig hela vägen från Sundsvall till Trondheim. Upplev en av Sveriges vackraste cykelleder och en härlig miljöomväxling då denna sträcka kantas av mäktig fjällnatur.


Cykelsemester med husbil

Är du intresserad av att åka på en kombinerad cykel- och husbilssemester finns det många fördelar med att hyra en husbil hos oss på Camptoo. Bland annat lovar vi trygg uthyrning samt ett billigt pris. Vi hjälper dig hitta en husbil som passar just dina behov och önskemål.

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>