Camping på Gotland

Utforska sagolika Gotland med husbil och husvagn

Vi på Camptoo älskar Sverige och när det kommer till sommarresmål finns det få platser som kan slå Gotland. Inte nog med att den kalkrika ön i Östersjön har en slående vacker natur – Gotland kan även erbjuda spännande sevärdheter och badstränder. Tack vare att du valde husbil har du chansen att se fler sidor av denna sagolika plats. Faktum är att du inte ens behöver äga en husbil – du kan hyra den på plats på Gotland.

Så vad är det nu man inte får missa under sin vistelse på Gotland? Det ska vi berätta i denna guide till camping på Gotland.

Visby – medeltida charm och folkfest

Som besökare på Gotland kommer man inte runt Visby (om man inte går längs ringmuren, det vill säga). Det är här färjorna från Nynäshamn, Oskarshamn och Västervik lägger till och det är här flygplatsen ligger. Oavsett om du tar dig hit sjövägen eller med flyg så är den gamla Hansastaden Visby ett måste att besöka.

Egentligen behövs det inga planer för att utforska denna pärla till stad. Det räcker med att strosa omkring längs de pittoreska gatorna och insupa den underbara atmosfären av gammalt och nytt. Vandra längs ringmuren, titta på ruinerna och unna dig en kopp kaffe och en glass på något av de mysiga fiken i staden. Skulle du vilja lära dig mer om Visbys spännande historia så kan du också göra ett besök på Gotlands Museum.

När det kommer till bra campingplatser i närheten av Visby så finns det flera alternativ att välja bland. Till exempel kan du ställa din husbil eller husvagn på Visby Strandby som ligger nära såväl stadskärnan som stranden. Välj om du vill stå med eller utan vatten och avlopp (el ingår dock alltid för husbil och husvagn).

Är det sol och bad du är ute efter kan du parkera din husbil eller -vagn på Tofta Camping, beläget två mil söder om Visby. Detta är en camping för den som gillar att ha närhet till allt trevligt – restauranger, pool, strand, bar och aktiviteter.

Stora torget i Visby

Sightseeing och camping på norra Gotland och Fårö

Den som vill uppleva unika natur behöver bara köra rauka vägen nordost från Visby. Norra delen av ön kan inte bara skryta med att ha några av Gotlands bästa stränder, här hittar du även spännande sevärdheter som till exempel Lummelundagrottan. Detta grottsystem tar varje år emot fler än 100 000 besökare, och består av ett flertal olika salar och gångar att utforska.

Lite längre norrut hittar vi den karga lilla ön Fårö, till vilken man måste ta färjan. Denna plats är ett veritabelt paradis för den som vill se raukar. Dessa formationer av kalksten finns på många platser på ön, varav Digerhuvud, Gamle Hamn och Langhammars kanske är de mest kända.

När det kommer till ställen att ställa sin husbil eller husvagn så finns det mängder av bra platser på Fårö. Välj mellan fyrstjärniga Sudersand, mysiga Ekeviken och Solhaga Camping ,eller kör till västsidan och ställ husbilen på ställplatsen i byn Lauters. Oavsett vilken camping- och ställplats du än väljer så är havet aldrig långt borta.

Gamle Hamn - Fårö

Sköna Sudret – naturnära camping på södra Gotland

Den som tänker bege sig till öns sydligare nejder får inte missa det lilla samhället Burgsvik, som fungerar som Sudrets huvudort. Här kan du fylla på med bränsle och näring (och kanske hinna med ett dopp?) innan det är dags att fortsätta resan till Gotlands mest berömda rauk – Hoburgsgubben. Södra Gotland är fullt av trevliga ställ- och campingplatser där du kan ställa din husbil eller husvagn på.

Till exempel kan du med husbil övernatta i direkt anslutning till Hoburgsgubben. Härifrån är steget inte långt till Gotlands sydligaste fyr, Hoburgens fyr – samt flertalet naturreservat. En annan trevlig ställplats är ställplatsen i Sandkvie – populär bland fågelskådare på besök i närbelägna Stockvikens fågelskyddsområde.

När det kommer till campingplatser med fler bekvämligheter än ett eluttag så har södra Gotland många valmöjligheter. Värt att nämna är Fide Camping, utanför Burgsvik, som har erbjudit havsnära naturcamping i över 80 års tid. Här finns, utöver campingplats, även ett lekland, vilket gör detta till en utmärkt plats för familjesemestern.

Östra Gotland – campa i lugn och ro

Östra Gotland är i regel mycket lugnare än Visby, Fårö och Sudret. Här är det glest mellan såväl människor som byar. Med andra ord perfekt för dig som vill fira semestern i lugn och ro, även under högsäsong. Förutom att besöka pittoreska fiskelägen med fantasieggande namn som Agbod, Baju, Grynge och Svajde kan du tillbringa dina dagar med att sola och bada på Ljugarns strand och vandra i naturreservat. I området finns två campingplatser, Sandviken Strandby och Ljugarns camping, samt ett antal ställplatser, bland annat KatthammarsvikHerrvik och Kräklingbo bygdegård.

Bra att tänka på när du ska campa på Gotland

Som nämnts tidigare så är färjan det enda sättet att ta sig till Gotland med husbil/husvagn. Då det under högsäsongen snabbt blir fullt på parkeringsdäck är det alltid en bra idé att boka in sin resa i förväg. Detta råd gäller även för campingplatser. Se till att vara ute i god tid så att du inte blir utan någonstans att övernatta.

Hos Camptoo kan du hyra husbil och husvagn direkt från privatpersoner på Gotland. På så sätt behöver du inte oroa dig för att din husbil eller -vagn inte kommer med på båten. Klicka här för att se vilka husbilar och husvagnar som hyrs ut just nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>