Camping i Skåne

Utforska Sveriges södra kust med husbil och husvagn

Det finns alla anledningar att tillbringa sin semester i Skåne. Inte nog med att vårt sydligaste landskap har mängder av spännande sevärdheter och roliga aktiviteter att ägna sig åt, Skåne är dessutom ett paradis när det kommer till sol och bad. Med en husbil eller husvagn har du chansen att upptäcka mer av Skåne på din semester. Har du inte tillgång till ett eget fordon så kan du hyra en husbil direkt av en privatperson här på Camptoo. Välj vilken plats i Skåne du vill utgå från och se vilka objekt som hyrs ut för tillfället.

Då Skåne är ett så omväxlande landskap räcker det inte med att enbart besöka en plats. Vill man åt den riktiga upplevelsen så bör man åtminstone göra stopp på ett par-tre olika platser. Eller varför inte planera in en rundresa längs kusten? I det här blogginlägget tänkte vi guida dig till camping-guldkorn i Skåne – för dig som tänker semestra i husbil eller husvagn.

Camping på Kullaberg och kring Helsingborg – Upplev en ny sida av Sundets Pärla

Precis under Bjärehalvön ligger nästa skånska halvö som du inte får missa – nämligen Kullaberg. Denna bergiga halvö hyser inte bara den klassiska badorten Mölle, utan också en lång rad sevärdheter som till exempel Kullens fyr och konstverket Nimis. Den som är nyfiken på svenskproducerat vin finner en vinodling på Kullabergs norra sida och den som letar efter fina badvikar behöver inte leta länge. Från Kullaberg är resan inte lång till sundets pärla – Helsingborg.

I Helsingborg kan du strosa på strandpromenaden och njuta av liv och rörelse. Promenaden går från sagolika Sofiero Slott hela vägen in till centrum, där du bland annat hittar butiker, restauranger och nöjen.

När det kommer till övernattning så kan Kullaberg erbjuda ett flertal valmöjligheter. Mitt på halvön ligger till exempel First Camp Mölle-Höganäs som är en modern campingplats med alla tänkbara bekvämligheter. Har du husbil så finns det en handfull ställplatser att välja bland, som till exempel Kullabygdens ställplats och Svanshalls hamn.

Klättring på Kullaberg

Klätting på Kullaberg – Region Skåne © Frits Meyst

Skanör-Falsterbo och Skånes sydkust – Njut av sol och bad på Sveriges riviera

Skanör-Falsterbo är platsen för dig som vill campa så långt söderut som det går, utan att lämna Sverige. Detta är ett klassiskt sommarresmål, dels för badturister, men också för de som är intresserade av ridsport. Falsterbo Horse Show hålls i början av juli varje år och brukar dra stor publik. För oss med husbil och husvagn är Falsterbo Camping Resort det givna valet. Från campingen är det c:a 500 meter till närmaste strand och resorten kan även erbjuda såväl bistro som aktiviteter för barn.

Vidare västerut längs sydkusten hittar vi inte bara Sveriges sydligaste punkt, Smygehuk, utan även flera fantastiska badstränder. Stanna till vid Smygehuks badplats, Gislövs, Äspös eller Beddinge havsbad och svalka av dig resdammet innan du parkerar din husbil eller -vagn för natten. På västra sidan om Smygehuk ligger bland andra Trelleborg Strand Camping och Nybrostrand. Öster om Smygehuk finner du Skateholms Camping och Bingsmarkens Camping.

Skanör strand

Skanör strand – Region Skåne © Apelöga

Österlen och nordöstra Skåne – Camping bland fornminnen och fruktträd i Äppelriket

Österlens kust sträcker sig från Ystad i söder till Åhus i norr och lockar varje år mängder av besökare från både när och fjärran. Bad, sightseeing och kultur – här finns något för alla. Ta en tur till den gamla stensättningen Ale Stenar, besök äppelodlingarna och den berömda marknaden i Kivik, eller gå i Wallanders fotspår i Ystads gamla stadskärna. Du kan också välja att bara njuta av den vackra naturen.

När det kommer till platser att ställa sin husbil eller husvagn på så har du många alternativ att välja bland. Men tänk på att fler personer än du har siktet inställt på Österlen i sommar, vilket innebär att du bör vara ute i god tid för att säkra dig en plats. Den som vill se så mycket som möjligt under sin vistelse kan med fördel välja Tobisviks Camping, beläget strax norr om Simrishamn. Tack vare det utmärkta läget har du närhet till såväl stranden som till Österlens många sevärdheter. När det kommer till ställplatser på Österlen rekommenderar vi Kåseberga och Tosteberga, strax norr om Åhus.

Ale Stenar

Ale Stenar – Region Skåne © Frits Meyst

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>