Bygga en campervan – så går du till väga

Att bygga sin helt egna campervan från grunden har sina fördelar. Bland annat öppnar det upp för möjligheten att själv bestämma hur ditt nya hem eller semesterboende ska se ut. Därför vill vi dela med oss av denna guide som vägleder dig i processen att bygga om din skåpbil till en husbil.

Under de senaste åren har intresset för campervans skjutit i höjden. Allt fler säljs, men många bygger även sina helt egna husbilar. Den stora fascinationen har förmodligen sitt ursprung i “vanlife”-rörelsens tillväxt. Denna rörelse drivs av äventyrsentusiaster som önskar leva en enkel och fri livsstil med närhet till naturen och möjligheten att smidigt ta sig till nya outforskade platser. Sverige är perfekt för denna typ av livsstil med gott om trevliga ställplatser och områden för fricamping runt om i vårt avlånga land.

Är du inte intresserad av att bygga din egen husbil, men ändå vill testa på det spännande van-livet? Då tycker vi att du ska hyra en husbil eller husvagn hos oss på Camptoo. Vi har ett brett utbud av både trevliga och unika fordon.

Campervan med hängmatta

Allt börjar med valet av rätt skåpbil

Kanske äger du redan en skåpbil som idag står och dammar i garaget och som du mer en gärna skulle vilja ge nytt liv. Men om så inte är fallet är det nu dags att införskaffa den perfekta skåpbilen, bilen som så småningom också ska förvandlas till din nya campervan.

Vi rekommenderar att du köper en bil som är väl omhändertagen och serverad. Lite ytrost kan de flesta ordna själva, men större plåtskador eller motorproblem bör undvikas om man inte själv är mekaniker. Även fordonets modell har stor betydelse. Skåpbilar med en mer fyrkantig form och raka väggar erbjuder en bredare insida. På så sätt får du mer boyta och plats för exempelvis en större säng.

Längd

Fundera över hur stort utrymme du är i behov av samt var du planerar att parkera din van när den inte används. Vissa längre fordon får inte plats i ett vanligt garage. Däremot kan det behövas en längre skåpbil för att du exempelvis ska få plats med ett badrum. Här har det såklart stor betydelse om du är helt själv eller din campervan ska användas till familjesemestrar. Är denna extra yta viktig för dig bör du köpa en skåpbil som är minst sex meter lång.

Höjd

Vilken höjd önskar du för insidan av din van? Vill du kunna stå raklång eller är det okej att behöva huka sig? Fördelen med låga bilar är att dessa går in i de flesta garage och parkeringshus. 

Fönster eller inga fönster?

Visst är det trevligt med fönster! Dessa ger ett härligt ljusinsläpp och ett snyggt utseende till din van. Fördelen med en skåpbil utan fönster är däremot en minskad inbrottsrisk. Här bör du fundera över om du planerar att använda din campervan året om eller inte. Bor du främst i den under vår och sommar kan du alltid öppna dörren för att släppa in luft och betrakta den vackra vyn utanför. Under vintertid kan fönster däremot vara av stor betydelse för att du ska orka hålla dig instängd under en längre tid.

Campervan utsikt bak

Så lägger du rätt golv i din campervan

När du bestämt dig för och införskaffat en skåpbil är det bara att börja riva ut dess insida. Detta för att sedan börja bygga din husbil precis så som du vill ha den. Städa ur skåpbilen, ta bort alla befintliga paneler, plocka ur inredningen och riv ut golv och väggar. Sedan är det dags att sätta in ett nytt golv.

Plastgolv, laminatgolv och trägolv är populära val som alla passar att använda när du bygger din van. Laminatgolv är relativt slitstarkt, men också prisvärt och enkelt att lägga in. Plastgolv är ett icke-organiskt material och drar därför inte till sig fukt. Något som trägolv gör i högre utsträckning. Däremot är trägolv mycket trevligt för ögat och används därför av många.

Väggar och isolering

När det sedan är dags att sätta in väggar är bra isolering första prioritet. Isolering är viktigt för att hålla önskad temperatur i din campervan. På vintern vill du inte behöva frysa, och på samma sätt är det skönt när det är svalt i ditt fordon under sommartid.

Även isolering är viktigt för en behaglig nattsömn och innerklimat.

Några saker att tänka på vad gäller isolering: 

 • Använd rätt typ av isolering: Eftersom det finns så många olika typer av isolering är det viktigt att du väljer rätt sort som passar dina behov. Var även noga med att den isolering du väljer passar en campervan. Använd även rätt produkter till montering.
 • Fukt och kondens: I en campervan växlar det ständigt mellan värme och kyla. Något som ökar risken för kondens. Men det finns även en stor risk att det kommer in vatten utifrån. Tänk därför på att använda ett isoleringsmaterial som varken suger upp fukt eller binder fukt.  
 • R-värde: När du mäter isoleringsmaterialets förmåga att blockera värme och kyla är det R-värdet som mäts. Välj därför isolering med högt R-värde.
 • Köldbryggor: Var noga med att isolera överallt i hela din van. Annars missar du lätt ställen där kyla och värme kan ta sig in.

Känner du dig osäker på hur du isolerar på bästa sätt kan det vara en god idé att be om vägledning från yrkeskunniga inom branschen. Det är nämligen viktigt att detta blir rätt från början.

Val av väggar

När du bygger din campervan rekommenderar vi att du använder plywood eller något annat typ av skivmaterial till väggarna. Dessa material är relativt billiga samt lätta att sätta upp och jobba med om du väljer en tunnare variant. När väggarna är uppsatta går det utmärkt att måla på skivorna eller sätta upp tapeter för en hemtrevlig och mysig känsla. Många använder även träpaneler för att bygga ett både snyggt och hållbart resultat.

Ombyggnad till campervan

Bra ventilation är A och O när du bygger skåpbil

Det finns flera olika tillvägagångssätt att installera ett ventilationssystem på i din campervan. Ett alternativ är att öppna upp hål på sidorna av bilen. Du skulle även kunna sätta in någon typ av fläktar vid dessa öppningar för att få extra fart på ventilationen. För att se till så att det inte blåser in regn eller snö är det viktigt att du sätter upp skydd på utsidan som också går att stänga till helt om det skulle behövas.

Luftintaget kan exempelvis ske genom bilens kupé. Detta för att du inte ska behöva göra ytterligare ett hål i dess chassi. Något som också ger luften möjlighet att avfuktas inne i förarutrymmet innan den förflyttar sig vidare till bodelen.

Försök vara kreativ när du installerar din ventilation och tänk utanför boxen. Det finns säkert många smarta lösningar som ännu inte blivit påkomna.  

Elektricitet

Även vid installation av elektricitet finns flera alternativ att välja mellan. Du kan bland annat installera en batteribank som du laddar med en solpanel på taket. Denna kan också laddas med hjälp av bilens generator om så skulle behövas.

Ett smidigt fungerande elsystem i din campervan är viktigt, och därför är det också av stor betydelse att installationen blir ordentligt gjort. Ta reda på allt du behöver veta om valt system för elektricitet innan du börjar bygga din husbil.

Så lyckas du med din campervans inredning

När du bygger din campervan är det av stor vikt att du försöker optimera det utrymme som finns samt utnyttja detta till fullo. Samtidigt kommer du behöva ta hänsyn till vissa fasta installationer. Försök fördela trycket på golven samt se till så att all inredning har ett optimalt fäste. Hållbarhet är viktigt för att inredningen ska hålla över tid. Men också för att du ska kunna röra dig hur du vill och bjuda in gäster utan rädsla för att inredning ska gå sönder.

Det är även viktigt att det som förvaras i bilen sitter på plats så att saker inte ramlar ner eller åker runt när du är ute på vägarna. Något som alltid bör prioriteras när man bygger en van. Dina lådor bör ha hasp för att inte öppna sig och hyllplan ska ha ribbor i framkant. På samma sätt ska skåp vara förseglade med krokar.

Fundera över hur mycket förvaringsutrymme du behöver samt hur mycket golvyta som önskas. Du vill kunna röra dig relativt fritt i din van men samtidigt ha tillräckligt med förvaringsutrymme för att packning inte ska behöva ligga framme.

Planera layouten noga

Innan du börjar med inredningen är det en god idé att sätta sig ner och rita upp vilken layout du vill att din campervan ska ha. Mycket ska få plats på liten yta och därför krävs det tankekraft och organisationsförmåga för att få till den perfekta lösningen. 

Räkna dock inte med att de olika utrymmena ska vara raka, det är de nämligen nästan aldrig. Därför kommer inte heller måtten att stämma. När du tagit fram en önskad layout bör du klistra upp denna på golvet i bilen samt ställa ut kartonger som möbler för att få en bild av hur denna kommer se ut och fungera i verkligheten.

Installation av säng

Ett vanligt alternativ vad gäller sängplatser är att ha en soffa som bäddas ner till säng på natten. En kombinerad soffa och säng ger mer yta till din bodel.

Med en fast säng slipper du bädda upp och ner varje dag. Däremot kan garagedelen komma att påverkas. Vill du komma åt garagedelen inifrån kan det vara bra att lämna kvar en liten del längst in som skiljer garagedelen mot bodelen. Du skulle även kunna bygga en lucka under madrassen. 

Smart förvaring under sängen

Sittplatser och bord

Ett alternativ som många använder sig av är att installera snurrstolar. Dessa gör det möjligt att använda snittytorna på flera sätt i din campervan. Det kan även vara en idé att platsbygga soffor med förvaringsutrymmen undertill.

När det kommer till bord är ett uppfällbart bord som är fastsatt i väggen ett populärt och mycket smidigt alternativ. För att få lite extra yta i köket kan uppfällbara små avställningsbord vara praktiska. På så sätt kan du använda dessa när du lagar mat men ta ner dem när du behöver utrymmet till annat. När du bygger ett uppfällbart bord är det viktigt att kunna ta sig till sittplatserna även när bordet är uppfällt.

Installation av kök i campervan

Gasolkök

När du ska bygga köket i din campervan bör du först fundera över vad för system du ska använda vid matlagning. Här är gasol ett populärt alternativ som också brukar fungera mycket smidigt.

Det finns dock vissa risker med gasol och därför är det viktigt att vidta relevanta säkerhetsåtgärder. Bland annat genom att skapa möjligheter att fastgöra gasolflaskorna ordentligt när din van är ute på vägarna.

Ventilation vid val av ett gasolkök är också viktigt. Framförallt om du använder dig av den typ av ventilation som nämns ovan, utan luftintag i bodelen och med fläktar som suger ut luft. Här skulle du kunna använda dig av en så kallad gasolhink som du ställer gasolflaskan i och som ventileras separat via en slang i botten av hinken.

Kök i campervan

Vattensystem

I ditt kök ska det även finnas tillgång till rent vatten. Det första du bör fundera över är hur mycket vatten du behöver. Men också var dunken med vatten ska placeras. Du kan välja att placera denna utomhus. Något som däremot inte funkar speciellt bra under vintertid när temperaturerna börjar krypa under nollstrecket. Ett bättre alternativ är då att placera dunken inomhus, exempelvis under diskbänken.

Inredning av kök

När du bygger ditt kök kan du antingen välja att placera köksbänken inåt, utåt mot sidodörren eller framåt i din campervan. Här väljer du själv vad som passar din övriga layout bäst. Men det såklart, med en köksbänk vänd mot sidodörren kan du laga mat samtidigt som du blickar ut över ett vackert landskap. Vem önskar inte att ha det så?

Bänkskiva, vask, blandare och skåpluckor köper du smidigt och billigt från varuhus likt IKEA. Många använder även IKEAs köksstommar vilket är ett trevligt alternativ om det finns plats för detta. Andra väljer att ha öppet under köksbänken med ett tygskynke att dra för istället för luckor. 

Användbara tips från experten

Claes Meijer från Borensberg har stor erfarenhet av vanlivet och är en av dem som byggt både en och två campervans från grunden. Som inbiten surfare, modellflygs entusiast och duktig bågskytt har det varit praktiskt att ta sig runt till tävlingar och surf spots med sin egna campervan. Idag delar han gärna med sig av sina kunskaper och lärdomar till andra som vill göra samma sak.
Claes Meijer

Claes Meijer – mångsysslare och campervan expert

 

Här kommer några av Claes bästa tips:

 • Det behövs ingen stor skåpbil för att bygga en trevlig campervan som också går fint att bo och leva i. För det mesta funkar det utmärkt att röra sig utanför bilen för matlagning och annat. Det finns exempelvis olika typer av party/depå-tält vilka du kan använda för att öka arbetsytan.
 • Kul och mycket användbara är de höjbara taken som går att få tag på, nya eller begagnade. Med dessa kan en mindre skåpbil smidigt få takhöjd. Var därför inte rädd för att såga hål i taket på din campervan. 
 • Bra byggmaterial kan du hitta på lokala byggvaruhus. Var dock noga med vilken vikt det material du använder dig av har. Sök efter fin plywood eller någon typ av lättviktsplywood. 
 • Vad gäller val av säng finns många spännande speciallösningar. Ska sängen gå att fälla upp vid behov och ska det gå att vika eller rulla upp madrassen? Ditt matbord skulle delvis kunna vara en del av sängens botten. 
 • Se till att investera i en fjädermadrass med pocketfjädrar i olika zoner. Dessa ger en mycket bättre sovkomfort. 
 • Lastbehov kommer alltid vara en relevant fråga som du tidigt i processen bör fundera över. Takräcken och toppboxar brukar vara ett bra alternativ. Kanske kan du ha prylar i bilen under transport med sedan lägga upp dem på taket under natten.

Campervan kök

Smidigt förvaring samt arbetsbänk i campervan (foto: Claes Meijer)

Smart förvaring i campervan

Välj om du vill ha tillgång till garagedelen från insidan eller enbart från utsidan av din campervan (foto: Claes Meijer)
En annan som har mycket erfarenhet kring att bygga en campervan är Isabel Holm. På hennes blogg Travel bug har hon samlat, och fyller kontinuerligt på med, sina bästa tips för ett lyckat vanlife. Nedan delar hon med sig av tre tips:
 • Testa gärna på att bo i din bil innan du är klar helt klar med bygget för att känna på hur planlösningen funkar och hur du använder bilen. Kanske märker du då att det uppstår nya behov som är svåra att förutse i planeringsstadiet.
 • Fyll på med prylar allteftersom. Det är lätt att köpa på sig massor av “bra att ha saker”, vilket kan bli väldigt dyrt! Håll det enkelt i början och komplettera allt eftersom. Vi har exempelvis ingen toalett eller dusch i vår bil och klarar oss alldeles utmärkt på ett trangia-kök,
 • Stressbygg inte! Se till att du har gott om tid på dig för att undvika misstag som du riskerar att få göra om senare (talar av egen erfarenhet!)

Det finns många faktorer att fundera över innan du börjar bygga om din skåpbil till en husbil. Vi hoppas i vilket fall att denna guide hjälper dig en liten bit på vägen mot ditt framtida “vanlife”.

Har du funderingar eller är intresserad av att hyra en husvagn eller husbil hos oss på Camptoo är du alltid välkommen att kontakta oss eller boka något av våra många campingfordon.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>